Navigacija

Spomenik nevinima u Subotici: Među stradalima se potkrala i imena dželata

Tragom deset godina starih novinskih tekstova o subotičkom spomeniku nevinim žrtvama 1944/45. godine, ekipa N1 iz Novog Sada istraživala je da li se na spomeniku nevinima kriju i imena osuđenih ratnih zločinaca. Pretragom istorijskih arhiva ispostavilo se da je ta informacija tačna – među više od 1.100 imena pored „Ptice slomljenih krila“, ima najmanje osam onih kojima tu nije mesto.

Dok se čeka da se na postament postavi spomenik nevinima i dok Novosađani protestuju, uvereni da bi se među žrtvama mogli naći zločinci, ispostaviće se da se nešto slično u Subotici već desilo. Bez previše buke i pre skoro 30 godina, kada je nadomak Senćanskog groblja, podignut spomenik – „Ptica slomljenih krila“.

Na lokaciji nadomak Senćanskog groblja u Subotici novembra 1944. godine izvršeno je masovno streljanje civila, uglavnom nemačke i mađarske nacionalnosti. Njihovi ostaci i dalje se nalaze ispod humki. Među imenima onih koje je sud istorije prepoznao kao nevine žrtve, našla su se, međutim, i neka sporna imena.

Subotički novinar Branko Žujović otkrio je prvo. Pre više od deset godina, kada ga je kontaktirala tada 78-godišnja sugrađanka.

„Anđa Grubešić je još živa. Ona je neposredan svedok onog što se dogodilo 12. aprila 1941. godine, ona je tada imala sedam godina, krenula je sa svojim ocem Spasojem Ninkovićem ka Bačkoj Topoli iz pravca Hajdukova, to je obližnje mesto ovde. Naša zemlja je već bila tada okupirana, počeo je teror, počela su prva ubistva, Spasoje Ninković sa četvoro svoje dece, sa svoje četiri ćerke, njih je osoba koja se zove Ištvan Lodri presrela, pozvao je Ištvan Lodri mađarske vojnike, koji su pritrčali, Lodri im je rekao, koji je inače njihov komšija u Hajdukovu, da je Spasoje četnik, da ga treba ubiti, što se i dogodilo, Spasoju su rekli da trči, on je krenuo, kad je napravio nekoliko koraka ubili su ga, njegova ćerka Bojka je skočila sa kola, pritrčali i nju su ubeli. Ja u rukama držim pravosnažne sudske presude do kojih sam nedavno došao, Ištvan Lodri je pravosnažno osuđen za ubistvo Spasoja Ninkovića“, priča Žujović.

Ištvan Lodri, samo je jedno od imena kojima na spomeniku nije mesto. Među više od 1.100 žrtava, novinar Branko Žujović pronašao je još najmanje sedam uljeza.

„Možda najdrastičniji primer je primer braće Pelhe, oni su stradali u borbi sa partizanskim jedinicama tada, a ovde su upisani kao nedužne žrtve terora“, dodaje novinar.

Kažnjen je za svoja nedela, osuđen na smrt i streljan. Fašisti u Subotici platili glavom za počinjene zločine. Streljani su petokolonaši – fašistički zločinci dobili su zasluženu kaznu. To su samo neki od naslova iz posleratne štampe, koji svedoče o onome za šta smo potvrdu našli i u istorijskim dokumentima – na spomeniku nevinima potkrala su se i imena zločinaca.

„Očito da ko radi taj i greši, a i zakon velikih brojeva je li, 1.125, i pretpostavljam da, odnosno siguran sam da nema loše namere, jer nikom ne odgovara da na jednom spomeniku budu ratni zločinci. Jer je apsolutno kažem i ljudski i moralno i hrišćanski neodrživo da neko ko je okrvavio ruke bude tamo sa ovom devojčicom od šest godina koja je ubijena“, kaže Rudolf Vajs iz Komisije za spomenik „Ptica slomljenih krila“.

N1: Sada kada imate ova saznanja do kojih sam došla kratkim novinarskim istraživanjem, da li ćete proveriti navode?

Vajs: Obavezno. To je i bio stav jer je čulo se i na komisiji da postoje neka sporna imena da to treba da se utvrdi, baš zbog toga, da bismo onda zaista apsolutno mogli da kažemo da, ovo je spomenik nevinim žrtvama, i samo nevinim žrtvama.

Dvadeset osam godina među imenima nevino stradalih krila su se i imena dželata. Iz komisije koja listu žrtava svake godine proširuje, obećali su nam da će imena onih koji su u istorijskim dokumentima označeni kao zločinci biti još jednom proverena. Šansa, da nepravda bude ispravljena, u ime žrtava sa obe strane.

N1, 16. jul 2022.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *