Navigacija

„Srbija važan partner za Kinu na Balkanu“

Kinezi su prepoznali Srbiju kao odličnog partnera kako bi se probili na evropsko tržište, a redovnim susretima predsednikâ obezbeđuje se kontinuitet saradnje dve zemlje, ocenjuju za RTS gosti specijalne emisije o poseti srpske delegacije Kini.

Gostujući u specijalnoj emisiji „Srbija i Kina među novim pobednicima“, Slobodan Aćimović, profesor Ekonomskog fakulteta, istakao je, govoreći o predstojećem forumu u Tjenđinu, da je Srbija na dobrom putu da bude sa novim pobednikom svetskog ekonomskog poretka jer je došlo do fundamentalne transformacije u svetu.

„Raduje me što, iako nismo toliko veliki na tom putu, učestvujemo u tome, na poziv Kine“, rekao je Aćimović.

Kada pogledate podatke, 90 odsto svih kineskih investicija u Evropu je otišlo u Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, a deset odsto je ostalo za zemlje jugoistočne Evrope, istakao je Aćimović, što je marginalna suma.

Aćimović je rekao da je do sada bilo logično ulaganje Kine u Srbiju, da se prvo ulaže u infrastrukturu kako bi se obezbedio ulaz „Puta svile“, zatim da se ulaže u velika preduzeća, kao što su Železara Smederevo i RTB „Bor“, a da se može očekivati da sledeće ulaganje bude u prerađivačku industriju.  

Kada su ulaganja u pitanju, Aćimović kaže da Kina uvek ide sa paketom, i da nijedna kineska kompanija ne dolazi u Srbiju da bi izgubila profit, već da dolaze da profitiraju i zarade.

„Sa velikim kompanijama koje dolaze u Zrenjanin i Bor, kako kaže, stići će još mnogo kooperanata“, rekao je Aćimović. 

Branko Žujović, novinar i publicista koji je donedavno živeo u Kini i iz nje izveštavao, kaže da je značajna stvar što se u Tjenđinu potencira tehnološki razvoj, moderno preduzetništvo i velika je šansa da naši ministri i predsednik Vučić sretnu ključne ljude iz kineskih kompanija koje daju novi zamajac ekonomiji.

Žujović je naglasio da Mađarska beleži rapidan rast izvoza hrane u Kinu i da bi i naša država po tom pitanju mogla više da uradi.

Koliko je Kina ozbiljna u svojim investicijama, kako kaže Žujović, možda najbolje govori to što se srpski jezik sve više uče u Kini, što su na Univerzitetu u Pekingu uvedene ubrzane studije srpskog jezika.

Lidija Obradović, direktorka Foruma „Put svile“ i nekadašnja dopisnica Međunarodnog kineskog radija, kaže da se redovnim susretima predsednikâ obezbeđuje kontinuitet saradnje.

„Kineska kultura je specifična u svakom pogledu kao i u pogledu poslovne saradnje i odnosi koje gradimo u poslednjih četiri-pet godina dokazuju da smo pronašli pravi put u komunikaciji sa kineskim partnerima, a tu je i poverenje. Bliskost postoji decenijama, važni su rezultati saradnje koji su očigledni“, kaže Obradovićeva.

Kako kaže, možemo očekivati da tokom naredne posete predsednika Kine Srbiji sa njim dođe i veliki broj privrednika. 

Obradovićeva očekuje da će privrednu saradnju sa najmnogoljudnijom zemljom sveta pratiti i kulturna saradnja, i da će u Beogradu biti otvoren kineski kulturni centar. 

Stevan Rapaić, istraživač Instituta za međunarodnu politiku i privredu, rekao je da Kinezi kažu da je Srbija najvažniji partner kada je Balkan u pitanju.

Kao ističe, prepoznali su Srbiju kao odličnog partnera kako bi se probili na evropsko tržište.

Rapaić kaže da je Železara u Smederevu od gubitaša pretvorena u profitabilnu kompaniju dolaskom kineske kompanije „HBIS grupe“ i da i RTB „Bor“ može očekivati nešto slično.

RTS, 18. septembar 2018.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *