Navigacija

U čijoj je nadležnosti čišćenje medijskih Odžaka?

Osnovno javno tužilaštvo u Somboru smatra da objavljenim činjenicama treba da se bavi Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu

Branko M. Žujović

Kada sam krajem avgusta objavio tekst “Hoće li tužilaštvo očistiti medijske Odžake”, nijedno tužilaštvo nije se oglasilo u vezi sa navedenim činjenicama.

Jedino je Vladan Stefanović iz “ComNet”-a, inače jedan od aktera moje priče, za neki medij tada izjavio da će me tužiti zbog objavljenih činjenica, ali ta njegova tužba do danas do mene nije stigla.

Smatram da bi bilo sjajno da Stefanović održi javno datu reč, kako bismo pred sudom proverili navode iz serije mojih tekstova o zloupotrebama medijskih konkursa. Sasvim sam siguran da bi on tim povodom i te kako imao šta da kaže.

Podsetiću da sam letos, poted ostalog, neposrednim uvidom utvrdio da se na snimcima, kojima je pravdan projekat “Opština odžaci – vaš dom” firme “Daisy Production” iz 2020. godine, uopšte ne pojavljuje scenografija koja je, zajedno sa pripadajućim “igrajućim rekvizitima”, iz tamošnje opštinske kase plaćena 900.000 dinara.

Budući da je pomenuta firma u ovom svom projektu učestvovala sa 50 odsto sopstvenih sredstava, kompletna cena, u pravdajućim prilozima nevidljive scenografije, sa sve najmom “scenskih i igrajućih rekvizita”, prema slovu ovog projekta trebalo bi da je ukupno koštala čak 1.800.000 dinara.

Da li je to baš tako i da li je firma “Daisy Production” zaista izdvojila svoj deo sredstava za realizaciju projekta “Opština Odžaci – vaš dom”, u ovom trenutku nemoguće je proveriti zato što akteri ovog projekta, uključujući tu i Stefanovića, odbijaju da o njemu govore.

Iz projektne dokumentacije vidi se da je deo troškova “idejnog rešenja” pomenute nevidljive scenografije iz opštinske kase Odžaka firmi “V Production” Vladana Stefanovića plaćeno 230.000 dinara. Šta više, sudeći prema istoj dokumentaciji, u tu nevidljivu scenografiju ugrađeni su blokovi broj 5, vodene bojice, lepak u stiku, lenjiri, boje “Aqa Paint” bordo boje, valjci za krečenje, rezana građa, krovne letvice i još koječega, a sama izrada nevidljive scenografije plaćena je 138.000 dinara Informativno-propagandnom centru “Kula”.

Slična projektna dramaturgija primenjivana je i na drugim medijskim konkursima u kojima su, direktno ili indirektno, učestvovale Stefanovićeve firme i sa njim ili članovima njegove porodice povezana preduzeća i organizacije.

Tako je Stefanovićeva firma “V Production” od firme “Video kreativa tim” Milana Švelja, u okviru Šveljovog projekta “Sačuvaj sebe i druge”, koji je lane realizovan u Subotici, “šminkanje, kostimiranje i maskiranje” učesnika medijskih priloga naplatila 320.000 dinara, a pravdajućih video priloga iz tog projekta, za koji su Subotičani izdvojili 2.500.000 dinara, nigde nema.

Bilo bi zaista zanimljivo videti sve te našminkane novinare i njihove našminkane sagovornike, pritom kostimirane i “maskirane”, ali Grad Subotica, koji je učestvovao u finansiranju projekta, tvrdi da ne poseduje snimke medijskih priloga i da ta vrsta pravdanja projekata, za koje građani izdvajaju novac, uopšte nije potrebna.

Kako se posle skoro dva meseca od objave teksta “Hoće li tužilaštvo očistiti medijske Odžake” nijedno tužilaštvo nije oglasio u vezi sa nevidljivom scenografijom, obratio sam se Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru, u čijoj je područnoj nadležnosti Opština Odžaci. Pitao sam ih jesu li uopšte pročitali tekst o medijskim Odžacima koji su preneli sajtovi svih reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.

Od tamošnjeg tužilaštva odgovoreno mi je da ono u ovom slučaju nije nadležno.

Prema slovu odgovora Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru, u ovom slučaju nadležno je tužilaštvo čiju organizaciju i nadležnost uređuje Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, odnosno tužilaštvo koje postupa u vezi sa krivičnim delima propisanim tim zakonom, a to bi, kako je doslovno navedeno u odgovoru, bilo Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Šta više, u odgovoru je navedeno i da je Osnovno javno tužilaštvo u Somboru, nakon što se upoznalo sa navodima mog “podneska”, posetilo sajt koji uređujem i da će sadržaj sajta koji uređujem biti predmet praćenja i interesovanja.

Za srpsko pravosuđe biće velika sramota, ukoliko ostane potpuno gluvo na objave medija o očiglednim zloupotrebama medijskih konkursa koje su odavno javna tajna ne samo unutar medijske zajednice, već i šire javnosti.

Ukoliko je država medijske konkurse ustrojila za potrebe namirenja interesnih medijskih grupa, onda građanima pošteno treba priznati da iz gradskih i opštinskih kasa uopšte ne finansiraju vlastito informisanje, nego medijsku hobotnicu formiranu ne tako davno od organizacija koje sa profesionalnim novinarskim radom nemaju puno dodira.

Javniservis.rs, 18. oktobar 2022.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *