Navigacija

Potrebna savremena onlajn platforma za medijske konkurse

Na jednom informatički uređenom, preglednom i svima lako dostupnom mestu na internetu našli bi se svi predlozi projekata, sve komisije, njihove odluke, pravdanja projekata i njihova valorizacija

Branko M. Žujović

Novoustanovljeno Ministarstvo informisanja i telekomunikcija ima jedinstvenu priliku da na jednostavan način uredi oblast projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja, u skladu sa sadašnjim propisima.

Ovu oblast karakterišu brojne zloupotrebe i rasutost naoko lako dostupnih informacija, za čije je prikupljanje i obradu, kako je pokazalo istraživanje “Milioneri iz konkursnog blata” koje sam sproveo ove godine, potrebno veoma mnogo vremena, strpljenja i rada.

U saradnji sa reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija treba da razmotri mogućnost izrade onlajn platforme za medijske konkurse.

Na jednom informatički uređenom, preglednom i svima lako dostupnom mestu našli bi se svi predlozi projekata, komisije, njihove odluke, pravdanja projekata i njihova evaluacija.

Pristup onlajn platformi bio bi uređen jednostavnom registracionom prijavom pod punim imenom i prezimenom. Platformu bi mogli da koriste svi zainteresovani građani, a pre svih novinari i medijski radnici čije redakcije, nažalost, doslovno zavise od poštene raspodele projektnog novca.

Takva onlajn platforma mogla bi da posluži i kao platforma za onlajn rad medijskih komisija, što bi umanjilo putne troškove koji se izdvajaju za putovanja članova komisija.

Platforma bi, osim pomenutog, sadržala jednostavan mehanizam alarmiranja javnosti u slučaju da nepravilnosti ili zloupotrebe budu uočene. Sistem uzbunjivanja javnosti bio bi jasno definisan i morao bi da sadrži precizno navedene podatke ko i zbog čega alarm javnosti aktivira.

Osim toga, platforma bi obuhvatala obrađene podatke o članovima komisija, njihovim pređašnjim i sadašnjim aktivnostima, kao i precizne podatke o njihovom učešću u donošenju odluka o tokovima projektnog novca. Na platformu bi mogle da se priključe i lokalne samouprave, pa bi ceo proces raspisivanja i realizacije konkursa mogao da se odvija posredstvom nje.

Osnivači platforme mogli bi da budu reprezentativna novinarska i medijska udruženja, zajedno ili u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija.

Na ovaj način svetlo javnosti bilo bi uprto u procese odlučivanja u oblasti sufinansiranja medijskih sadržaja 24 časa 7 dana u nedelji, 365 dana godišnje.

Sama okolnost potpune transparentnosti, lake provere i dostupnosti informacija, uz razvoj sistema provere projekata i njihove evaluacije, primorala bi one koji u ovom trenutku zloupotrebljavaju postojeći sistem da ustuknu.

Javniservis.net, 22. decembar 2022.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *