Navigacija

Opake poruke iz Amerike prema Kini – odgovor Pekinga neće im se svideti

Niko Kini neće diktirati šta da radi, a svaki pokušaj kažnjavanja imaće tektonske posledice potresanja čitavog globalnog tržišta, poručuju iz Pekinga povodom američkih upozorenja Kini da ne pomaže Rusiji. Dodaju i da Amerikanci treba sami da rešavaju problem koji su stvorili u Ukrajini i u Evropi.

Neuobičajeno oštra reagovanja kineskih medija na američke pritiske i pretnje usledila su nakon izjave Entonija Blinkena, američkog državnog sekretara, da Bela kuća neće oklevati da nametne „troškove“ Kini, ako nastavi da brani postupke Vladimira Putina. Ubrzo je stigao odgovor „anonimnog“ sagovornika u kineskom mediju: Poruke iz Vašingtona su veoma opake, veoma nemoralne i nastoje da izmanipulišu javno mnjenje pred važan razgovor dvojice predsednika.

Kina ima spreman odgovor

Pred naletom pretećeg rečnika i pritisaka iz Vašingtona koji treba da stvore utisak u međunarodnoj javnosti kako će SAD diktirati Kini šta da radi, preteći joj sankcijama i drugim izazovima, Peking je, kaže Milorad Denda, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga, uputio spreman i neuobičajen odgovor.

„U kineskim medijima kaže se da Kina neće nikada prihvatiti američke pretnje i pritiske u vezi sa pitanjem Ukrajine i da će uslediti veoma oštar odgovor ako SAD preduzmu neke mere koje mogu štetiti kineskim legitimnim interesima. To je upozorenje Vašingtonu da i Kina ima spreman odgovor na nešto što bi eventualno Vašington preduzeo u okviru takozvanog kažnjavanja onih koji ne slede njegov put.“

Podsećajući na nepobitne činjenice da Kina ima spoljnotrgovinsku razmenu sa Amerikom više od 700 milijardi dolara, sa EU više od 800 milijardi dolara, Denda postavlja pitanje kome će dugoročno i kratkoročno ovakve kaznene mere štetiti.

„Svako iole razuman i ko razmišlja na duži rok treba da se upita da li takvoj ekonomskoj sili treba praviti probleme i raditi na njenoj izolaciji. To je potpuno nemoguće pošto je Kina duboko integrisana u to što zove svetski trgovinski poredak“, kaže Denda i dodaje da potreba SAD da potvrdi gospodarenje svetom duboko onesposobljava Vašington da ponudi razumne odgovore na sadašnju situaciju, te da je postojanje alternative pretnjama i pritiscima dovoljno upozorenje da neće u svetu biti sve onako kako je to Amerika zamislila.

Situacija drastično promenjena u odnosu na 1999.

Agresivan medijski pritisak Zapada na Kinu, Branko Žujović, nekadašnji saradnik kineskog međunarodnog radija i učesnik u projektima pekinškog univerziteta, objašnjava činjenicom da svetsko javno mnjenje nikada nije bilo svesnije suštine geopolitičkog dešavanja u svetu.Situacija je, kaže, drastično promenjena u odnosu na 1999. i mnogo širi slojevi stanovništva u svim zemljama u svetu razumeju šta se dešava u Ukrajini, da ona nije država u Meksičkom zalivu i da se sada igra, takoreći, u ruskom šesnaestercu.

Iste strukture stoje iza Majdana i nemira u Hongkongu

S druge strane, ta nervoza spram Kine je, smatra, cinična.

„Vi ste imali jednu hajku protiv Kine proteklih godina, prozivanje i njeno označavanje kao totalitarne države koja je maltene izvršila genocid nad Ujgurima, sa sve potresnim scenama iz Hongkonga iza kojih su stajale iste one sile i snage koje su stajale iza Majdana u Kijevu. Sada odjednom imate poziv Kini da se pridruži „civilizovanom svetu“ i sad puj pike više ne važi ni Hongkong ni ono što se dešavalo ili dešava Ujgurima. Sada je važno da se Kina razdvoji od Rusije.“

On takođe, tragom analiza objavljenih u kineskim medijima, kaže da su kineski zvaničnici pred razgovore predsednika Džozefa Bajdena i Si Đipninga pozvali Ameriku da se pridruži principu međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i da učestvuju zajedno sa Kinom na implementaciji konsenzusa koji treba da bude postignut kako bi počela da se rešava situacija u Ukrajini.

Opasnost preti Evropi, a ne Kini

SAD su, smatra, izvesno računale na sukob Rusije i Kine, ali to je karta na koju se igralo krajem 60-ih i tokom 70-tih godina prošlog veka.„Mislim da su obe nacije, i Rusija i Kina, ali i ostale nacije oko Kine dobro razumele i izučile tu vrstu iskustva. Siguran sam da će saradnja biti produbljena i da će obuhvatiti šire aspekte od kineskog izvoza u Rusiju i uvoza energenata“, uveren je Žujović.On pripisuje Blinkenovim pretećim porukama ulogu artiljerijske pripreme uoči nekakvih diplomatskih koraka:„Ne mislim da Kini preti bilo kakva opasnost. Opasnost preti Evropi i to imamo kao na tacni jasno. Evropa ispašta zbog svega.“

Sputnjik, 18. mart 2022.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *