Navigacija

Uhlebljenje političkog analitičara Branka Raduna u subotičkoj bolnici

Radun: „Puškar je moj stari prijatelj, pristao je da me zaposli kako bi mi pomogao, radiću pi-ar za bolnicu, ali ne i za lokalni SNS. Nisam blizak sa ljudima iz subotičkog SNS-a“

Branko M. Žujović

Sudeći prema odluci direktora subotičke bolnice dr Slobodana Puškara o prijemu kandidata za mesto tehničara u IT sektoru, od sedmog decembra ove godine, stranačko zapošljavanje dovedeno je do postapsurda. Pomenutom odlukom, naime, u stalni radni odnos u subotičkoj bolnici, na mesto tehničara održavanja informacionih sistema i tehnologija, primljen je Branko Radun, istoričar po obrazovanju, politički analitičar i urednik sajta Vidovdan.org.

Izvori Slobodne Subotice u lokalnom SNS-u kažu da je vrhuška shvatila da prizemni udari, kao što su širenje laži da je Boris Malagurski ustaša ili da redakciju Slobodne Subotice plaća hrvatsko-albanska mafija, daju vrlo loš rezultat po samu SNS. Subotička hobotnica, koja predvodi naprednjake u Subotici, a čine je pretežno preletači iz DSS, SRS, DS i drugih stranaka, rešila je stoga da angažuje Raduna, delimično poznatu javnu ličnost blisku SNS.

Radun je, prema našim izvorima iz lokalnog SNS-a, angažovan zbog osetnog nedostatka ljudi u subotičkom odboru te stranke koji bi se nosili sa našom malom redakcijom i Udruženjem „Slobodan grad“, kao i zbog veoma nesposobnog i neefikasnog lokalnog tima botova, pretežno takođe zaposlenih u javnom sektoru, koji su u nekoliko navrata pokušali neuspešno da nam pariraju, botujući vrlo aktivno tokom radnog vremena, što su sami priznali. Prema našim izvorima, Radun je viđen kao neko ko će doneti neophodan kapacitet i znanje lokalnom timu botova.

Branko Radun potvrdio nam je da je vest o njegovom zaposlenju tačna. U trenutku kada smo razgovarali sa njim, danas u podne, nije bio na radnom mestu, ni u Subotici.

– Puškar je moj stari prijatelj, pristao je da me zaposli kako bi mi pomogao, radiću pi-ar za bolnicu, ali ne i za lokalni SNS. Nisam blizak sa ljudima iz subotičkog SNS-a… – rekao nam je Radun.

Kako to mislite da ćete raditi pi-ar? Zar niste primljeni na radno mesto tehničara održavanja informacionih sistema i tehnologija?

– Pa to vam je to, internet, sajtovi i tako to… Molim vas da ovu vest ne objavite, zato što može da mi naruši ugled, a ovi iz SNS, budući da me ne znaju i da nisam sa njima blizak, nego sa Puškarom, mogli bi da utiču na Puškara da raskine ugovor…

Možemo da pitamo ostale kolege za mišljenje, ali ova vest je od javnog značaja, pošto ste primljeni na posao na uštrb interesa države i našeg grada i da ćete platu, kao istoričar na mestu računarskog tehničara koji u stvari obavlja poslove odnosa sa javnošću, dobijati iz javne kase za posao za koji niste ni primljeni.

– Vidite, vaš urednik je stručnjak za Kinu, mogao bi da mi pošalje neke tekstove da ih proguram negde…

Naš urednik je veoma zadovoljan angažmanom u nedeljniku Pečat i saradnjom sa kineskim medijima, dodatni angažman nije mu potreban…

– Onda bih pomogao da se promoviše u celoj Srbiji kao stručnjak za Kinu…

Na ovom mestu smo prekinuli razgovor sa Brankom Radunom, nakon čega smo ga i zvanično obavestili da redakcija Slobodne Subotice nije voljna da krši Kodeks novinara Srbije i prećuti vest da je dobio posao kao blizak prijatelj direktora subotičke bolnice.

Branko Radun rođen je 1968. godine. Živi u Bačkom Jarku. Od 1994. do 2012. radio je u Naftnoj industriji Srbije (NIS) na poslovima obezbeđenja, arhivara, bibliotekara i novinara, navodi se u zvaničnoj biografiji dostavljenoj Regulatornom telu za elektronske komunikacije (REM). Kao novinar je u NIS-u radio od 2004. do 2012. godine.

U zvaničnoj biografiji takođe navodi da je do sada napisao više od 500 tekstova i analiza, kao i da je dao više od 1.000 izjava i intervjua za brojne medije iz zemlje, regiona i sveta.

Ističe i da ima više od 20 godina iskustva u različitim medijima (Pan Radio, Novosadska TV, novine Politika, Danas), stručnim i naučnim časopisima (Nova srpska politička misao, Analize).

Autor je analitičkih i naučnih radova na temu medija i politike, ali se u zvaničnoj biografiji ne navodi kojih i gde su objavljeni. Za sebe kaže da je analitičar koji redovno daje komentare za pisane i elektronske medije. Autor je velikog broja tekstova i analiza na temu medija, političkih kampanja, medijskih manipulacija i zloupotreba medijskih sloboda, dodaje se u biografiji koju je objavio Instinomer.

Jedna od objava Branka Raduna, po kojoj je ostao zapamćen, odnosila se na Sašu Jankovića:

„Greška je u pristupu. Političar je lider i ne sme otkrivati svoje slabosti poput depresije. To vidim kao prevelik i opasan uticaj „ženskog pisma“ u PR. Previše ženskih hormona u politici vodi u poraz“, objavio je Radun 2017. godine na „Tviteru“.

Slobodna Subotica/NSPM 17. decembar 2018.« (Previous News)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *