Navigacija

Gde su palićki lavići?

Šestog septembra 2021. godine poslao sam pisani zahtev upravi Zoološkog vrta na Paliću, da odgovori na pitanja u vezi sa sudbinom četvoro lavića koje je lavica Kiara omacila 16. jula te godine.

Zoološki vrt nije odgovorio ma moj imejl.

Desetog septembra, u telefonskom razgovoru sa Jelenom Toljagić, muzejskim edukatorom u Zoološkom vrtu, koja je bila zadužena i za kontakte sa medijima, saznao sam da su lavići „uginuli“.

Budući da sam informaciju dobio od osobe koja je obavljala posao portparola Zoološkog vrta i da u tom trenutku nisam imao ni jedan jedini povod da sumnjam u istinitost njenih reči, vest sam preneo istog dana:

Uginuli lavići koje je omacila lavica Kiara

Lavica Kiara sredinom jula omacila je četiri mladunčeta, ali su sva četiri lavića na žalost uginula, saznaju Subotičke.rs u Zoološkom vrtu na Paliću.

Iz Zoološkog vrta poručuju da je lavica bila mlada i da nije znala sa mladuncima, ali i da je pitanje da li je imala dovoljno mleka za sva četiri mladunčeta, tim pre što, kako su istakli, briga o lavićima nije ista kao briga o domaćim mačkama kojima je lako prići.

Mediji su u julu izvestili da se lavica omacila i da je sve prošlo u najboljem redu, ali da je već tada ljubomorno čuvala i skrivala od radoznalih pogleda.

Nakon što više naših čitalaca u Zoološkom vrtu nije videlo laviće, obratili su se našoj redakciji, koja je potom obaveštena da lavići više nisu živi.

POVEZNICA: https://suboticke.rs/vesti/uginuli-lavici-koje-je-omacila-lavica-kiara/

Istog dana, predveče, nakon što je vest bila objavljena, kontaktirali su me uzbunjivači iz Zoološkog vrta. Tvrdili su da lavići nisu uginuli, već da su netragom nestali pod misterioznim okolnostima. Da su lavići uginuli, rekli su, znalo bi se gde su njihova tela pokopana.

Uzbunjivači nisu olako odbacivali mogućnost da je laviće pojela odrasla jedinka, nakon što su ih, po nalogu veterinara Tibora Janošija i direktora Petra Savića 17. jula vratili u volijeru posle prihrane, ali su smatrali da je praktično nemoguće da se to dogodilo bez ijednog traga krvi ili komada tela u samoj volijeri.

Uzbunjivači su molili da njihov identitet ne objavim, saopštavajući mi čitav niz kompromitujućih informacija u vezi sa radom direktora Petra Savića i veterinara Tibora Janošija koji su, prema njihovim rečima, kovali plan kako da zvanično objasne izostanak lavića iz volijere.

Savić i Janoši odbili su da odgovore na moja pitanja u vezi sa nestankom lavića.

Zbog toga sam Zoološkom vrtu 17. septembra prosledio dva imejla sa konkretnim pitanjima u vezi sa nezvaničnim informacijama do kojih sam došao, a još jedan imejl Zoološkom vrtu prosledio sam 24. septembra 2021. godine:

Poštovani,

Molim vas da redakciji portala Subotičke.rs dostavite odgovore na sledeće molbe i pitanja:

Ukoliko su mladunci lava uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice, kako nam je prvobitno saopštila Jelena Toljagić, molimo vas da nam saopštite gde su tačno sahranjena njihova tela i da nam priložite kompletne obdukcione nalaze, kao i fotografije uginulih lavića koje ste, ukoliko je Toljagićeva govorila istinu, morali da načinite.

Da li je istinita informacija, dobijena od nezvaničnih izvora, da tela lavića sutradan, nakon što su lavići vraćeni u kavez nakon prihrane mlekom, nisu ni pronađena?

Ko je tačno naložio vraćanje lavića u kavez? (Naši izvori tvrde da su to direktor Petar Savić. i veterinar Tibor Janoši?

Kako komentarišete navode dela zaposlenih da je laviće najverovatnije pojeo mužjak, što je, kako navode, svojestveno mačkama?

Kako koemntarišete navode dela javnosti da su lavići najverovatnije prodati i da zbog toga njihova tela, navodno, nisu pronađena?

Branko M. Žujović

Istoga dana, objavio sam tekst o ćutanju tadašnje uprave Zoološkog vrta, na čelu sa direktorom Savićem:

ĆUTE PUNE DVE NEDELJE: Hoće li Zoološki vrt, konačno, saopštiti sudbinu lavića?

Sve je izvesnije da mladunci nisu uginuli zbog pukog nedostatka mleka i neiskustva lavice, već zbog nebrige onih koji su trebali da vode računa o njima. Neki od zaposlenih pominju mogućnost da ih je pojeo odrasli mužjak. Iz Krfske 4 su dužni da nam podrobno objasne i nedavna uginuća žirafe, mužjaka foke i tapira

Branko M. Žujović

Osim nezvaničnih informacija dobijenih od zaposlenih, koji iz razumljivih razloga žele da ostanu neimenovani, a koje upućuju na mogućnost da četiri lavića letos nisu uginula (samo) zbog nedostatka mleka ili nezrelosti ženke koja ih je omacila, kako je prvobitno bilo saopšteno, iz Zoološkog vrta još uvek nema zvaničnog objašnjenja u vezi sa ovim slučajem koji je, nakon što je kao vest objavljen na našem sajtu, uzburkao celu zemlju.

Podsetimo, naš portal je 10. septembra prvi objavio vest da su u Zoološkom vrtu na Paliću uginula četiri lavića koje je lavica Kiara omacila sredinom jula. U telefonskom razgovoru sa Jelenom Toljagić, koja je u Zoološkom vrtu zadužena za odnose s javnošću, saznali smo toga dana da je lavica koja je omacila laviće bila neiskusna i da nije znala sa mladuncima, te da je pitanje da li je imala dovoljno mleka za sva četiri mladunčeta, tim pre što, kako je Toljagićeva dodala, briga o lavićima nije ista kao briga o domaćim mačkama kojima je lako prići.

Naša redakcija je prethodno, 6. septembra, poslala Zoološkom vrtu pitanje u vezi sa sudbinom lavića posredstvom imejla, ali nikakav odgovor tada nije dobila.

Informacije dobijene od Jelene Toljagić preneli smo faktografski, onako kako su nam zvanično saopštene u razgovoru. Posebnih razloga da posumnjamo u informacije koje nam je ustupila u tom trenutku nije bilo.

U međuvremenu su nacionalni mediji preuzeli našu vest, a Zoološki vrt se suočio sa najvećom piar krizom u svojoj istoriji. Društvenim mrežama su pljuštali negativni komentari, po intenzitetu recipročni prvobitnom oduševljenju zbog dolaska lavića na svet. Na mrežama su se pojavile čak i pretpostavke da su lavići prodati, što nije, niti je moglo, da proistekne kao zaključak iz naše vesti.

Jedina “zvanična” reakcija Zoološkog vrta, koja je usledila, bila je prilično nemušta izjava direktora Petra Savića na temu nedavno rođenih mladunaca u Zoološkom vrtu, ali ne pomenutih lavića, već bizona i još nekih životinja. Savićeva izjava preneta je na “Fejsbuk” stranici “Subotica živi”, pokrenutoj kao predizborni projekat Srpske napredne stranke čiji je Savić član, nakon što je u nju, pre nekoliko godina, prešao iz Demokratske stranke Srbije. O uginulim mladuncima lava, te uginuloj žirafi, mužjaku foke i tapiru Savić se nije oglašavao.

Budući da značajan broj zaposlenih u Zoološkom vrtu, sa kojima smo razgovarali, smatraju da je njihovoj koleginici Jeleni Toljagić upravo direktor Savić naložio da medijima saopšti verziju o nedostatku mleka i neiskustvu lavice, kako bi, navodno, zaštitio sebe i veterinara koji je trebalo da vodi računa o lavićima, Zoološkom vrtu smo 17. septembra uputili dva imejla sa vrlo konkretno postavljenim pitanjima. Zatražili smo detaljne izveštaje, uključujučći i obdukcione nalaze, u vezi sa uginućem lavića, žirafe i foke, kao i proveru informacije, dobijene sa više mesta unutar Zoološkog vrta, da veterinar Tibor Janoši često odsustvuje, baveći se privatnom praksom u Horgošu.

Nakon što nikakav odgovor nismo dobili iz Zoološkog vrta, juče smo pozvali Jelenu Toljagić, kako bismo proverili navode njenih kolega. Pitali smo je da li joj je zaista naređeno sa višeg mesta da medijima kaže da su lavići uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice koja ih je omacila. Toljagićeva nam je ljubazno odgovorila da o toj temi više ne želi da govori.

Nakon Toljagićeve, pozvali smo veterinara Tibora Janošija, čiji smo privatni broj, iščekujući proteklih dana zvanični odgovor Zoološkog vrta, u međuvremenu pribavili, ali ni on nije bio voljan da o ovom slučaju govori, izgovarajući se da smo ga, kako je rekao, kasno pozvali, potpuno prenebregavajući činjenicu da smo 17. septembra, upravo u vezi sa njim, uputili zvanične dopise Zoološkom vrtu gde je Janoši zaposlen.

Zaposleni u Zoološkom vrtu sa kojima smo razgovarali kažu da lavići, sasvim sigurno, nisu uginuli zbog pukog nedostatka mleka kod majke ili neiskustva lavice. Tri lavića su, kako tvrde, iznošena iz kaveza radi prihrane mlekom, a potom su, po nalogu veterinara Janošija, vraćeni u kavez gde su uginuli ili im se nešto drugo dogodilo.

Evo jedne od izjava naših neimenovanih izvora sa kojima smo razgovarali istražujući ovaj slučaj:

„Lavići su bili sa majkom sve vreme, pošto se lavica omacila ispod daske za odmor, u rupi ispod. Bila je velika navala posetilaca, jer su odmah objavili da su se lavići omacili. Lavica ih je premeštala sa jednog mesta na drugo. To govori da je bila nesigurna zbog prisustva i pogleda posetilaca.

Kasnije istoga dana, timaritelji su primetili da su lavići dehidrirali. Zatvorili su odrasle jedinke i ušli u ispust. Rizikovali su time svoje živote, jer su vrata koja dele lavove i timaritelje poprilično nesigurna. Uzeli su laviće i izneli ih izvan ispusta. Nahranili su ih, ugrejali i svi su došli k sebi. Čak su bili podelili uloge u prihranjivanju.

Pre toga su pozvali veterinara Janošija. On je odobrio iznošenje lavića. Kasnije je u kuhinji govorio i podržavao timaritelje, sve do telefonskog razgovora sa direktorom. Nakon tog telefonskog poziva promenio je priču i rekao da se lavići vrate u kavez, čime im je, ujedno, izrečena smrtna presuda. Lavići su vraćeni u kavez po nalogu direktora i veterinara.

Na žalost, sutradan nisu pronađeni, ni živi, ni mrtvi. Pretpostavka je da ih je pojeo lav. Ne zbog nedostatka hrane, već zbog eliminacije, što je mačkama svojstveno. Istina, lavica Kiara nije imala dovoljno mleka. Sigurni smo da bi preživela makar dva, ako ne i sva četiri lavića, da su bili na prihrani i odvojeni od odraslih lavova. Ne bi na Paliću bilo prvi put da se mladunci, među njima i lavovi, othranjuju na takav način.“

Šta se sa lavićima tačno dogodilo nakon prihrane, odnosno šta im se tačno dogodilo nakon što su vraćeni u kavez, veliko je pitanje na koje uprava Zoološkog vrta duguje odgovor javnosti, sada već tačno dve nedelje. Tačno toliko je prošlo otkako je naša redakcija otkrila da su lavići uginuli, o čemu je uprava Zoološkog vrta do tada nedeljama ćutala.

Zaposleni sa kojima smo razgovarali kažu da je laviće trebalo prihranjivati, odvojeno od odraslih jedinki, što u palićkom Zoološkom vrtu, kako podvlače, ne bi bilo prvi put.

Nekadašnji radnici Zoološkog vrta dobro pamte da su lavići svojevremeno hranjeni odvojeno i da su ih zaposleni, zbog toga, ponekad nosili i kući. Ali, bila su to neka druga vremena.

Da najpre dešifrujemo ova sadašnja, puna pitanja koja čekaju odgovore zvaničnika. Naša redakcija će danas Zoološkom vrtu uputiti novi set pitanja. Insistiraćemo na proverama i odgovorima dok ih konačno ne dobijemo.

Zoološki vrt na Paliću pripada najpre svim malim, a potom i odraslim Subotičanima. Zato ne bi trebalo da bude ničija (partijska) prćija sa tobože ekskluzivnim, a nigde propisnim, pravom da nas sve vuče za nos.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/cute-pune-dve-nedelje-hoce-li-zooloski-vrt-konacno-saopstiti-sudbinu-lavica/

Tri dana kasnije, 27. septembra 2021. godine, obratio sam se javno gradonačelniku Stevanu Bakiću:

Bakić da se oglasi u vezi sa dešavanjima u Zoološkom vrtu

Redakcija portala Subotičke.rs danas je prosledila pitanja gradonačelniku Stevanu Bakiću i Gradskom veću u vezi sa dešavanjima u Zoološkom vrtu, zatraživši da se konačno oglase, budući da to Zoološki vrt, kao ustanova čiji je osnivač Grad Subotica, još uvek nije učinio.

Naša redakcija je od gradonačelnika i gradske vlade zatražila da objasne šta tačno nameravaju da preduzmu u vezi sa ćutanjem Zoološkog vrta kada je sudbina lavića, ali i ostalih uginulih životinja u pitanju, te da li je u međuvremenu utvrđena bilo čija odgovornost.

Gradske čelnike pitali smo i zašto je naša redakcija najpre dobila nepotpunu informaciju u vezi sa sudbinom lavića, odnosno da su uginuli zbog nedostatka mleka i iskustva mlade lavice koja ih je donela na svet, imajući u vidu nezvanične informacije do kojih smo u međuvremenu došli, a koje ukazuju na mogućnost da su lavići nastradali.

Podsetimo, naša redakcija je najpre 6. septembra od Zoološkog vrta posredstvom imejla zatražila informaciju o sudbini lavića, ali nam nadležni iz Zoološkog vrta nisu odgovorili. Desetog septembra pozvali smo Zoološki vrt telefonom i od Jelene Toljagić, koja je u toj ustanovi zadužena za odnose sa javnošću, saznali da su lavići uginuli, navodno zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice, nakon čega nam se javilo više zaposlenih u Zoološkom vrtu tvrdeći da to nije potpuna informacija, odnosno da su lavići nastradali u kavezu, nakon što su nakon prihrane tamo vraćeni po nalogu direktora i veterinara.

Nakon tog saznanja Zoološkom vrtu uputili smo prošle nedelje novi set pitanja na koja još uvek čekamo odgovore.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/bakic-da-se-oglasi-u-vezi-sa-desavanjima-u-zooloskom-vrtu/

Moje nezvanično pribavljene informacije pokazale su se kao istinite. Prvog oktobra 2021. godine objavljeno je da je direktor Petar Savić još 20. septembra 2021. godine podneo ostavku na mesto direktora Zoološkog vrta:

Petar Savić podneo ostavku, Sonja Mandić novi vršilac dužnosti direktora Zoološkog vrta

Direktor Zoološkog vrta Palić, Petar Savić podneo je ostavku 20. septembra Skupštini grada Subotice na mesto direktora ove ustanove, preneo je portal „Magločistač“. Za vršioca dužnosti direktora imenovana je Sonja Mandić, diplomirana pravnica.

Savić je ostavku podneo nakon što je naša redakcija objavila da su četiri mladunca lava uginula. Nakon objave ove vesti, koju su preuzeli nacionalni mediji, insajderi iz Zoološkog vrta upozorili su našu redakciju na odgovornost uprave i veterinara u vezi sa smrću lavića, nakon čega novinari u Zoološkom vrtu nisu mogli da dobiju ni jednu informaciju o smrti lavića, ali i drugih životinja.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/petar-savic-podneo-ostavku-sonja-mandic-novi-vrsilac-duznosti-direktora-zooloskog-vrta/

Šta više, informacije do kojih sam potom došao pokazale su još jednom da je rukovodstvo Zoološkog vrta od samog početka manipulisalo javnošću. Slika koja je sredinom jula 2021. godine obišla ne samo Srbiju, već čitav region, na kojoj je prikazana lavica Kiara kako u čeljustima nosi jednog od mladunaca, u stvari je u čeljustima nosila peto, mrtvorođeno mladučne.

Zoološki vrt je tu sliku objavio na svom sajtu i podelio je medijima.

U međuvremenu, severnomakedonsa štampa opširno počinje da izveštava o lavićima čiji su snimci objavljeni na društvenim mrežama. Lavići su snimljeni u Kumanovu i Skoplju.

Severnomakedonska štampa ovog meseca opširno izveštava o švercu lavića

Prisustvo lavića zabeleženo u skopskom naselju Čair i Kumanovu. Šverc lavića svedoči da ilegalno tržište itekako postoji i da ovdašnje nadležne službe do kraja treba da provere sudbinu lavića nestalih iz Zoološkog vrta na Paliću

Severnomakedonska štampa proteklih nedelja intenzivno izveštava o pokušaju šverca legla lavića, na šta je upozorila Tina Mickovska iz skopskog Zoološkog vrta, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile, a potom su odmah izbrisane, slike lavića.

O ovoj temi javnost je pre tri nedelje izvestio „Sloboden pečat“, napomenuvši da iz sopstvenih izvora saznaje da je mali lav viđen kako šeta na nekoliko lokacija u Skoplju, a neimenovana sagovornica lista izjavila je da je svoju decu vodila da se slikaju sa lavom, nakon što je saznala da se mali lav nalazi u naselju Čair.

Portal Republika.mk 6. oktobra izvestio je javnost da je policija privela S. A. (31) iz Kumanova zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćenog držanja divlje životinje, u ovom slučaju lavića. Protiv S. A. je podneta krivična prijava.

„Sloboden pečat“ iz nezvaničnih izvora navodi da je u toku istraga protiv jedne osobe zaposlene u vojsci (ARM), a pominje se i umešanost jedne osobe zaposlene u svernomakedonskoj carini.

Lavići o kojima je pisala makedonska štampa odgovaraju po starorsti lavićima koji su nestali u palićkom Zoološkom vrtu julu ove godine. Sve i da se ne radi o lavićima nestalim u palićkom Zoološkom vrtu, za koje se za sada pretpostavlja da ih je pojeo mužjak, vesti iz Severne Makedonije svedoče da ilegalno tržište divljih životinja, pa i lavova, na Balkanu cveta i da strepnje da su lavići ukradeni i prodati ne moraju da budu potpuno bez osnova. Zbog toga, ovdašnje nadležne službe moraju do kraja da provere i rasvetle sudbinu nestalih palićkih lavića.

„Sloboden pečat“ podeća na slučaj, zabeležen pre godinu dana, kada je lav prošvercovan na Kosovo i Metohiju i zatvoren u jednom tamošnjem restoranu.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/severnomakedonska-stampa-ovog-meseca-opsirno-izvestava-o-svercu-lavica/

Već sutradan, objavio sam tekst kojim sam zahtevao sveobuhvatnu istragu nestanka palićkih lavića:

Javnost očekuje sveobuhvatnu istragu o sudbini lavića

Treba li palićki Zoološki vrt da se vrati u službu naše dece, imidža grada i naših gostiju ili treba da ostane partitokratska krava muzara? To je jedno od ključnih gradskih pitanja koje čeka pošten i konkretan odgovor

Branko M. Žujović

Izvodi iz severnomakedonske štampe o nedavnom švercu lavića, koje smo sinoć objavili, svedoče da ilegalno tržište divljih životinja cveta na Balkanu, što znači da nipošto ne smemo da se pomirimo sa zvaničnom pretpostavkom da je laviće u Zoološkom vrtu na Paliću najverovatnije pojeo mužjak, nakon što su, posle prihrane mlečnom formulom, odlukom sada već bivšeg direktora Petra Savića i veterinara Tibora Janošija, vraćeni u kavez.

Sumnju pobuđuje činjenica da ostaci lavića u kavezu nisu pronađeni.

Zbog toga javnost, naročito nakon objave pomenutih izvoda iz severnomakedonske štampe na našem portalu, s pravom očekuje sveobuhvatnu istragu o sudbini palićkih lavića.

Readkcija je tužiocu i policiji prolsedila svoja dosadašnja saznanja i poveznice ka tekstovima objavljenim proteklih nedelja u Severnoj Makedoniji.

Pronalazak mladunaca lava u Skoplju i Kumanovu ne znači automatski da se radi o palićkim lavićima i to posebno, kao redakcija, želimo da naglasimo.

Glas podižemo zbog činjenice da nedavno zabeleženi slučajevi šverca lavića u Severnoj Makedoniji, uključujući i prošlogodišnji slučaj šverca odraslog mužjaka koji je završio u jednom od restorana na Kosovu i Metohiji, svedoče da je ilegalno tržište lavova i ostalih divljih životinja itekako živahno. Zbog toga do kraja treba da rasvetlimo sudbinu nestalih palićkih lavića.

Pitanja javnosti, međutim, neće se zadržati na nestalim lavićima.

U palićkom Zoološkom vrtu tokom proteklih godina događalo se dosta toga što treba da zainteresuje ovdašnju javnost, ali o tome narednih nedelja.

Afera nestalih lavića je lakmus politike Gradske kuće koja konačno konkretno mora da nam odgovori da li palićki Zoološki vrt treba da se vrati u službu naše dece, imidža grada i naših gostiju ili treba da ostane partitokratska krava muzara kao do sada. To je jedno od ključnih gradskih pitanja koje čeka pošten i konkretan odgovor.

Hvala uzbunjivačima iz Zoološkog vrta, zahvaljujući kojima je naša redakcija saznala da lavići nisu „samo“ uginuli, kako nam je prvobitno bilo saopšteno iz te ustanove.

Lavići su nestali.

Gde su tačno završili i na koji način, moraće sada da utvrdi istraga. Da ih je mužjak pojeo ostaje za sada samo pretpostavka, a ne epilog ili svršen čin.

IZVOR: https://suboticke.rs/necete-kafu/javnost-ocekuje-sveobuhvatnu-istragu-o-sudbini-lavica/

Zahvaljujući čitaocima koji su mi prosledili snimke lavića, koje su sami načinili, ali i insajderima unutar Zoološkog vrta, saznao sam i da je jedan od lavića bio beli lav. Ova okolnost još uvek nije značila da su palićki lavići prodati, ali je podigla ulog u igri Zoološkog vrta sa javnošću, imauući u vidu da je ova ustanova 10. septembra 2021. godine bila uhvaćena klasičnom u činjeničnom ofsajdu:

Jedno od četiri nestala mladunca bilo je beli lavić

Cilj naše redakcije je da uz pomoć javnosti i novog rukovodstva Zoološkog vrta zvaničnu pretpostavku da je laviće pojela odrasla jedinka istera na čistac zvanično utvrđene činjenice o njihovoj konačnoj sudbini

Slike koje smo dobili od čitalaca tokom proteklih dana svedoče da je jedan od četvoro palićkih lavića bio beli lav. To je okolnost koja nam do sada nije bila poznata, a potvrdili su nam je veterinari, nakon uvida u snimke.

Novinari nisu biolozi i ne treba da objašnjavaju šta su i kako beli lavovi nastaju. To je uskostručna priča o recesivnim genima. Belih lavova ima veoma malo u prirodi, ali u zoološkim vrtovima nisu baš tako retki, upravo zbog ukrštanja među srodnicima.

Činjenica da se na Paliću omacio beli lavić, uz troje braće i sestara, menja činjeničnu perspektivu o čitavom slučaju, zato što vrednost palićkog legla podiže. Koliko, teško je proceniti, tim pre što, osim što nisu biolozi, novinari nisu ni šverceri egzotičnih životinja.

Sudeći prema informacijama dostupnim na internetu, cene lavića variraju od nekoliko do desetak hiljada evra, s tim što su beli skuplji. Prema tim informacijama, cene belih lavića takođe variraju, ali prema nekim izvorima dostižu fantastičnih 140 hiljada dolara.

Ova okolnost još uvek ne znači da su palićki lavići prodati, niti da beli lavić ovde košta basnoslovnih 140 hiljada dolara, ali makar donekle, a potencijalno i značajnije, podiže ulog u ovoj igri javnosti sa Zoološkim vrtom, koji je 10. septembra ove godine bio uhvaćen u činjeničnom ofsajdu.

Zoološki vrt je u julu, kada su se lavići omacili, bio dužan da javnost odmah obavesti o svim okolnostima: da je na svet došlo petoro lavića od kojih je jedno odmah uginulo, te da se među preostalih četvoro nalazi i jedan beli lavić. Zoološki vrt to nije učinio, već smo stvaran broj lavića koji je lavica Kiara omacila saznali od gradonačelnika, prilikom izbora novog vršioca dužnosti direktora Zoološkog vrta.

Umesto toga, na sajtu Zoološkog vrta u julu su objavljene slike lavice Kiare koja u čeljustima nosi mrtvorođenog lavića. To je prikazano čak i na snimku RTS-a, montiranom tako da najpre vidimo lavicu koja, u stvari, u čeljustima nosi mrtvorođenče, pa je potom, u sledećem kadru, na kratko vidimo kako se njuškom poigrava sa jednim živim lavićem, pa je ponovo, u trećem kadru, vidimo kako nosi mladučne koje je u stvari mrtvo, ali to na prvi pogled nije uočljivo.

Jasnog snimka svih živih lavića na okupu nigde nije bilo, a sudeći prema insajderskim informacijama kojima raspolažemo, pitanja Zoološkom vrtu u vezi sa snimcima sigurnosnih kamera ispred kaveza sa lavovima tek ćemo morati da postavljamo.

Zahvaljujući posetiocima i insajderima u Zoološkom vrtu, dobili smo snimke sva četiri lavića, na osnovu kojih su veterinari mogli da nam potvrde, što je inače relativno lako uočljivo, da je među njima jedan beli lavić.

Zoološki vrt nam je 10. septembra najpre saopštio da su lavići uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice. To se pokazalo kao gola neistina, nakon što su nas insajderi obavestili da ostataka lavića, zapravo, nema. Potom je defakto smenjen direktor Petar Savić, iako je formalno podneo ostavku, a Zoološki vrt je ozvaničio pretpostavku da je laviće najverovatnije pojela odrasla jedinka u kavezu, nakon što su njih troje, posle prihrane, tamo vraćeni, što se takođe saznalo najpre od insajdera u Zoološkom vrtu, a potvrđeno je naknadno.

Svemu ovome treba pridodati činjenicu da su u Severnoj Makedoniji pre oko mesec dana na društvenim mrežama objavljeni snimci lavića koji po uzrastu odgovaraju palićkim, što smo objavili i o čemu smo odmah obavestili ovdašnje tužilaštvo i policiju.

Kako saznajem od kolega iz Severne Makedonije, tamošnje ustanove i institucije su se odjednom ućutale o pomenutom slučaju, iako je krivična prijava podneta protiv jednog od aktera.

IZVOR: https://suboticke.rs/necete-kafu/jedno-od-cetiri-nestala-mladunca-bio-je-beli-lavic/

Zoološki vrt je potom prešao u neku vrstu medijske kontraofanzive.

Posredstvom medija koji ne proveravaju nužno činjenice i informacije o kojima izveštavaju, kao što su Blic i lokalni sajt Subotica.com, plasirane su dezinformacije o sudbini lavića. Pretpostavka da ih je pojeo odrasli mužjak nametana je za gotovu činjenicu, a nalazi nadležne veterinarske inspekcije, do čijeg sam zapisnika, srećom, došao, interpretirani su tako da se podaci iz njenog zapisnika, praktično, krivotvori. U izveštajima je navođeno da je veterinarska inspekcija konstatovala smrt lavića.

Povrh svega, u takvim medijima objavljeno je da se iznenada pojavio svedok, Atila Sadović, inače jedan od timaritelja u Zoološkom vrtu, koji se naprasno, tri meseca kasnije, setio da je ipak video mužjaka kako proždire mladunce. Sadovićevo svedočenje nije mi dostavljeno, a novo rukovodstvo Zoološkog vrta, uprkos početnom obećanju, nije mi dozvolilo intervju sa njim.

Povrh svega, novopostavljena direktorica palićkog Zoološkog vrta, Sonja Mandić, izjavila je da trećeg dana nakon što su se lavići omacili isti nisu zatečeni u volijeri i da je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla na osnovu toga

Saopštenje redakcije povodom neistinitih informacija objavljenih na sajtu Subotica.com

Treba li javnost da poveruje svedočenju koje se pojavljuje tri meseca nakon nestanka lavića i do sada nije pomenuto ni u jednom zapisniku ili zvaničnom dokumentu?

Budući da je portal Subotičke.rs jedini izveštavao o sudbini nestalih palićkih lavića, smatramo se direktno prozvanim i pogođenim grubim neistinama navedenim u tekstu „Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacio”, objavljenom na portalu Subotica.com u sredu, 3. novembra.

Stoga smo sajtu Subotica.com uputili molbu da, u skladu sa zakonom i dobrom praksom kolegijalne korektnosti, u celosti objavi demanti naše redakcije u vezi sa neistinitim informacijama koje su izneli.

U nastavku je tekst koji smo prosledili sajtu Subotica.com.

Portal Subotičke.rs nikada nije spekulisao, pogotovo ne bez jasnih dokaza, kako je to navedeno u tekstu „Postoje očevici koji tvrde da su lavići pojedeni nakon što ih je čopor odbacio”, objavljenom u sredu, 3. novembra na sajtu Subotica.com. Naprotiv, izveštavajući o pojavi lavića iste starosne dobi u Severnoj Makedoniji, kao što su palićki, svaki put smo direktno, jasno i nedvosmisleno isticali da to ne znači automatski da se radi o palićkim lavićima.

Tvrdnja sajta Subotica.com da smo bez jasnih dokaza spekulisali o sudbini palićkih lavića predstavlja, stoga, grubu neistinu i obmanu subotičke javnosti, što je lako provertiti prostim vidom u tekstove o nestalim lavićima objavljene na našem sajtu.

U tekstu koji ste objavili, novopostavljena direktorica palićkog Zoološkog vrta Sonja Mandić kaže da trećeg dana nakon što su se lavići omacili isti nisu zatečeni u volijeri i da je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla na osnovu toga. Kako je moguće ne pronaći ništa od ostataka lavića i na osnovu toga nedvosmisleno utvrditi njihovu smrt? Zašto je direktorica u razgovoru sa predstavnicima naše redakcije rekla nešto sasvim drugo: da je za sada jedino izvesno da tela lavića nema?

U istom tekstu navedeno je i da je bivši direktor Petar Savić započeo interni postupak o navedenim događajima. Šta su rezultati tog internog postupka? Gde su zapisnici? Zbog čega javnost sa rezultatima Savićevog internog postupka nikada nije upoznata?

Dalje se u vašem tekstu kaže da zaključci inspekcijskog nadzora od 12. oktobra govore da je mladunce pojeo mužjak. To naprosto nije istinita informacija i predstavlja grubu obmanu subotičke javnosti.

U zapisniku inspekcije, koji smo u celosti objavili i dostupan je na našem sajtu, za razliku od vas koji ste paušalno preneli tu informaciju bez ikakve provere, doslovno se samo konstatuje ono što je objavila naša redakcija: da lavići 18. jula nisu zatečeni u volijeri.

Na koncu, direktorica Sonja Mandić u vašem tekstu pominje neimenovanog timaritelja koji se naprasno pojavio da svedoči kako je 17. jula uveče ipak video lava da drži jednog lavića u čeljustima.

Da ste se zaista bavili slučajem nestanka lavova, znali biste da je u Zoološkom vrtu donedavno postojao i nezvanični scenario po kom je trebalo predstaviti da su se lavići podavili. Problem je, izgleda, bila udaljenost Palićkog jezera i neprijatnost koju mačke osećaju prama vodi ili nisu mogli da se odluče za Muški ili Ženski štrand.

Niste se, drage kolege, ukoliko mi uopšte jesmo kolege, potrudili da saznate o kom svedoku je reč, ali ste pohitali da objavite kako se, tri meseca nakon nestanka lavića, iznenada pojavio svedok koji će sada sve da razjasni.

Da će Atila Sadović biti svedok, za vašu informaciju svedok se zove Atila Sadović, saznali smo od svojih izvora još prošle nedelje. Identitet svedoka malopre nam je potvrdila i direktorica Sonja Mandić.

Sa Sadovićem i njegovim svedočenjem, međutim, postoje veliki problemi. Ne sumnjajući u njegovu čestitost i dobre namere, ne možemo da ne primetimo, što nam je, uostalom, danas, da ponovim, potvrdila i sama direktorica, da se njegovo svedočenje nigde do sada u zvaničnim zapisnicima i dokumentima ne pominje.

Kako je tako nešto moguće?

Na kraju, svedočenje da je lav u čeljustima držao mladunca, kako je direktorica doslovno rekla, ne znači još uvek da je mladunac bio pojeden.

Kako to da se tako važan svedok važnog događaja pojavljuje tek danas, tri meseca kasnije, a nije se pojavio, recimo, 6. septembra kada smo prvi put Zoološki vrt pitali za sudbinu lavia ili 10. septembra, kada nam je portparolka Jelena Toljagić rekla da su mladunci uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva majke?

Jesu li mladunci uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice koja ih je omacila ili ih je pojeo mužjak?

Gde je Sadović sa svojim svedočenjem bio kada su nam se javili uzbunjivači i obavestili nas da portparolka nije govorila istinu i da tela lavića nema? Gde je Sadović bio kada je inspekcija posetila Zoološki vrt i utvrdila da mladunci nisu pronađeni, a ne da su mrtvi kao vi tvrdite bez ijednog dokaza?

Šta je sa Sadovićevim svedočenjem bilo kada smo, dva puta do sada, poslednji put juče, razgovarali sa direktoricom koja nam je doslovno saopštila da se jedino pouzdano zna da lavići, odnosno njihova tela nisu pronađeni?

Juče ujutro naš urednik je posetio direktoricu Zoološkog vrta. Nije pomenula svedoka koji nam se, preko vašeg sajta, danas servira. Zašto je tu informaciju sačuvala za sebe tokom razgovora sa Brankom M. Žujovićem, ali ju je istog ili sledećeg dana podelila sa vama?

Danas je Branko M. Žujović Sonju Mandić zamolio za intervju sa Sadovićem. Pristala je. Rekla je da ćemo taj intervju dobiti. Taj razgovor mogao bi da razreši mnogo toga i nadamo se da naprasno neće biti otkazan.

Sve ovo još uvek ne znači da su mladunci lava prodati, ni da su živi, kako nam vi podmećete da spekulišemo. Portal Subotičke.rs savesno je objavio da se za sada pouzdano zna samo da su nestali i da su se, slučajno ili ne, u Severnoj Makedoniji pojavili lavići iste dobi.

Ništa manje, ali ni više od toga.

Ni jedno botovanje tu činjnicu ne može osporiti. Srećni smo što ne spadamo među medije čije objave po zadatku šeruju politički epizodisti po svojim profilima.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/saopstenje-nase-redakcije-povodom-neistinitih-informacija-objavljenih-na-sajtu-subotica-com/

Zapisnik veterinarske inspekcije koji mi je dostavio Zoološki vrt.

Iako je očigledno da u zapisniku piše samo da lavići nisu 18. jula nisu zatečeni u volijeri, pomenuti mediji su naveli da je nadležna veterinarska inspekcija utvrdila da su oni mrtvi, dovodeći široku javnost u zabludu.

U međuvremenu, severnomakedonska štampa je nastavila da objavljuje informacije o lavićima, koji starosno odgovaraju lavićima koji su nestali iz Zoološkog vrta na Paliću. Sa koleginicom iz Skoplja nastavio sam da razmenjujem i proveravam informacije.

Severnomakedonski portal nadležnima postavio pitanje o švercu divljih životinja

Poslednjih dana na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i video-snimci na kojima se vide muškarci i žene, pa čak i deca, kako poziraju sa malim lavom, preneo je severnomakedonski portal Meta.mk.

Ovaj trend poziranja sa lavčetom koje nije starije od tri meseca u luksuznim automobilima, vilama i hotelima, saopštila je javnosti portparol skopskog Zoološkog vrta Tina Mickovska.

Ona je objavila nekoliko video snimaka na Fejsbuku i pozvala da se ova deljenja i objave prijave jer je trgovina i ilegalni šverc divljih životinja u zemlji zabranjen zakonom.

Mickovska upozorava i da ne samo kod nas, već i širom Evrope, postoje rigorozne kazne i da zakoni predviđaju višegodišnju zatvorsku kaznu za svakoga ko bude uhvaćen sa ovom vrstom životinje.

„Nekoliko poznatih skopskih lica, uključujući i vlasnika luksuznog hotela u Skoplju, slikalo se sa lavićem. U Kumanovu očigledno ima više lavova, nije samo jedan“, rekla je Mickovska.

Dodatna pretraga “Mete” na društvenim mrežama pokazala je da se vlasnik izvesnog “Tik-tok” naloga hvalio da se lav kojeg postavlja zove Simba.

Novinari Mete stupili su u kontakt sa gospodinom koji je fotografije postavio na “Tik-toku” i on je demantovao da se lav sa njegovih snimaka nalazi na teritoriji Severne Makedonije.

„Video sam lava na Kosovu u Gnjilanu u restoranu ‘Maja e zez’ gde je još jedan veliki lav. Vlasnik restorana mi ga je dao da ga provozam“, rekao je.

Ali, zaposleni u kosovskom restoranu telefonom su negirali da imaju malog lava.

“I dalje čuvamo velikog lava Džonija koji je godinama sa nama i ostaće ovde dok institucije ne pronađu odgovarajuće rešenje za njega, ali malog lava uopšte nemamo“, rekli su nam iz „Maja e zez“.

Osim toga, fotografije lavčeta na društvenim mrežama postavila je žena iz Kumanova, koja se na svom Fejsbuk profilu deklarisala kao službenica Ministarstva kulture.

Ona je 26. septembra objavila nekoliko fotografija na kojima se vidi kako drži i miluje malog lava. Neke od fotografija sa lavom, na kojima su bila i deca, uklonjene su sa društvene mreže pre objavljivanja ovog članka.

Iako je “Meta” tražila odgovor od MUP-a, Uprave carina i Državnog inspektorata za životnu sredinu, još uvek nema povratnih informacija nadležnih kako je ovaj lav ušao u zemlju.

U međuvremenu, pored Tine Mickovske, reagovalo je i udruženje za zaštitu životinja “Anima Mundi”. Pozvali su nadležna ministarstva da hitno istraže slučaj i obaveste javnost ko je dozvolio ulazak lavića u zemlju.

Meta.mk

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/severnomakedonski-portal-postavio-pitanje-o-svercu-divljih-zivotinja/

Tokom čitave jeseni 2021. godine, odnosno tokom čitavog istraživanja ovog slučaja, provlačila se sudbina snimaka bezbednosnih kamera kod volijere sa lavovima. Šta su sigirnosne kamere zabeležile u noći ili tokom jutra 18. jula 2021. godine? Ovo pitanje ostaće nerazjašnjeno, jer se sa analizom snimaka, iz nekog meni nepznatog razloga, otezalo dovoljno da snimci iz jula budu izgubljeni.

Sledi pregled snimaka sigurnosnih kamera postavljenih kod kaveza sa lavovima

Uzbunjivači strahuju da je na snimcima u međuvremenu intervenisano, a nova direktorica tvrdi da će proveriti sve okolnosti, uključujući i mogućnost intervencije na snimcima, ali dodaje i da je moguće da je sistem, nakon što se memorija hard-diska popunila, sam izbrisao stari sadržaj, imajući u vidu da su lavići nestali sredinom jula

Branko M. Žujović

U Zoološkom vrtu narednih dana sledi pregled hard-diska sa snimcima dve sigurnosne kamere postavljene kod kaveza sa lavovima. Ovu informaciju jutros je našoj redakciji potrvdila Sonja Mandić, vršilac dužnosti direktora ove ustanove.

Naša redakcija danas je od Zoološkog vrta, pored ostalog, dobila zapisnik republičke inspektorke Jelene Delić koja je 12. oktobra ove godine obavila inspekcijski pregled ove ustanove, ustanovivši ono što je naša redakcija već bila objavila: da je 16. jula na svet došlo pet mladunaca lava od kojih je jedno bilo mrtvorođeno, da su lavići 17. jula iznošeni radi prihranjivanja i da 18. jula nisu zatečeni u volijeri za grupno držanje lavova.

U inspekcijskom zapisniku navedeno je da su preostala četiri mačeta odvojena od čopora, prihranjena i vraćena u objekat, iako naši nezvanični izvori navode da su 17. jula radi prihrane izneta bila tri lavića, a ne četiri.

Uzbunjivači koji su redakciju do sada snabdevali informacijama tvrde da je bivši direktor Petar Savić odmah nakon što je utvrđeno da su lavići nestali uzeo hard-disk, ali nam ovu informaciju niko do sada nije potvrdio, a Savić nam nije odgovorio na poruku koju smo mu poslali, zamolivši ga za intervju čija bi tema bio nestanak lavića, ali i drugih životinja.

Sa druge strane, vršilac dužnosti direktora Sonja Mandić kaže da se hard-disk sada nalazi kod nje i da će sutra započeti analiza njegovog sadržaja.

Uzbunjivači strahuju da je na snimcima u međuvremenu intervenisano, a nova direktorica tvrdi da će proveriti sve okolnosti, uključujući i mogućnost da je na snimcima intervenisano, ali dodaje i da je moguće da je sistem, nakon što se memorija hard-diska popunila, sam izbrisao stari sadržaj započinjući novi ciklus snimanja, imajući u vidu da su lavići nestali sredinom jula.

U ovom trenutku nije poznato da li je Savić zaista odmah po nestanku lavića uzeo i zadržao hard-disk, kako tvrde uzbunjivači ili je hard-disk neprekidno bio u funkciji snimanja kaveza sa lavovima.

Nije poznato ni zašto je Zoološki vrt pokušao da prećuti nestanak lavića, odnosno zbog čega o svemu nije obavestio javnost i nadležne organe koji su sve ovo na vreme mogli da provere, sa znatno većom šansom da dođu do konačnih i čvrstih odgovora.

Podsetimo, naša redakcija je 6. septembra uputila zvanični dopis Zoološkom vrtu, tražeći informacije o lavićima koji su na svet došli 16. jula. Uprava Zoološkog vrta nam nije odgovorila na ovaj zahtev.

Nakon toga smo, 10. septembra, telefonom pozvali portparolku Zoološkog vrta Jelenu Toljagić koja nam je saopštila da su lavići uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice, što je impliciralo da su tela lavića negde zakopana i da je pre zakopavanja izvršena obdukcija, sa načinjenim zapisnikom i fotografijama.

Nakon objave vesti dobijene od Jelene Toljagić, javili su nam se uzbunjivači iz Zoološkog vrta koji su redakciju obavestili da lavići nisu uginuli, kako je portparolka iz za sada samo njoj znanih razloga saopštila, već da su nestali, odnosno da njihova tela nikada nisu pronađena, kao i da se samo pretpostavlja da ih je pojeo odrasli mužjak, nakon što su posle prihrane vraćeni u kavez.

Nakon defakto smene Petra Savića koji je formalno podneo ostavku nakon što se naša vest pojavila u nacionalnim medijima i izazvala veliku buru u javnosti i izbora Sonje Mandić za vršioca dužnosti direktora, ova ustanova počela je da dostavlja zvanične informacije našoj redakciji. U razgovoru sa Sonjom Mandić saopšteno nam je da se zvanično pretpostavlja da je laviće pojela odrasla jedinka. Time je ona zvanično potvrdila istinitost informacija koje je naša redakcija dobila od uzbunjivača.

Sonja Mandić nam je potrvdila i da su snimci lavice Kiare sa mladunčetom, objavljeni na sajtu Zoološkog vrta i društvenim mrežama, zapravo snimci petog, mrtvorođenog lavića kog je lavica pokušavala da oživi. Ispostavilo se da Zoološki vrt nigde nije objavio slike svih lavića.

Odmah nakon toga, u severnomakedonskim medijim objavljeno je da su se osobe iz Kumanova i Skoplja slikale sa lavićima čiji uzrast odgovara uzrastu onih koji su se omacili na Paliću, kao i da se u Severnoj Makedoniji pojavilo nekoliko lavića. Te informacije smo prosledili Osnovnom javnom tužilaštvu i policiji, ali do sada niko od njih, kako saznajemo, nije kontaktirao Zoološki vrt.

Naša redakcija uputila je poziv čitaocima koji su 16. i 17. jula bili u prilici da slikaju laviće da nam pošalju snimke koje su načinili. Prošle nedelje smo, tako, dobili snimak čitavog legla koji svedoči da je jedan od lavića bio beli lav.

Naša redakcija je ovim povodom u stalnom kontaktu sa kolegama u Severnoj Makedoniji.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/sledi-pregled-snimaka-sigurnosnih-kamera-postavljenih-kod-kaveza-sa-lavovima/

Pitanje pregleda snimaka oteglo se dovoljno da Zoološki vrt saopšti da snimaka iz jula 2021. godine više nema. Kamere su “pregledane” teka 1. novembra, kada je konstatovano da u sistemu postoje samo snimci unazad do 3. septembra. Snimci sigurnosnih kamera kod volijere sa lavovima postoje unazad do 3. septembra

Snimci sigurnosnih kamera kod volijere sa lavovima postoje unazad do 3. septembra

Zbog čega je video-nadzor pregledan tek 1. novembra, ako se znalo da sistem stare snimke čuva svega dva meseca? Nova direktorica naložila da se hard-disk ne vraća nazad na objekat, za slučaj da u budućnosti bude potrebno njegovo ponovno ispitivanje u smislu izvođenja eventualnog dokaza

Branko M. Žujović

Da je bivši direktor Zoološkog vrta Petar Savić odmah nakon što je utvrđen nestanak lavića, dakle 18. jula ujutro, pregledao snimak sigurnosnih kamera i o tome obavestio javnost, kao što je trebalo, danas ne bismo imali nova pitanja u vezi sa sudbinom pomenutih životinja.

Savić je kamere mogao da pregleda čak i 17. septembra, kada je naša redakcija, nakon saznanja dobijenih od zaposlenih u Zoološkom vrtu, od njega zatražila informacije o nestanku lavića.

Čekalo se, iz nekog razloga, da Savić najpre podnese ostavku i da bude izabran novi vršilac dužnosti direktora, pa da se 1. novembra snimci konačno pregledaju.

Bilo je kasno. Snimak volijere sa lavovima u tom trenutku bio je dostupan unazad samo do 3. septembra.

Neko Subotičanima, posle svega, treba da objasni zbog čega je video-nadzor pregledan tek 1. novembra, ako se znalo da sistem stare snimke čuva svega dva meseca.

Ta okolnost, uz činjenicu da se o nestanku lavića ćutalo od 18. jula do 10, odnosno 17. septembra, otvara nova pitanja, a ne zatvara ni jedno staro.

U zvaničnom izveštaju, načinjenom nakon pregleda snimka, napisanom 9. novembra ove godine, navedeno je da je kod volijere sa lavovima postavljen IP video-nadzor (AMIKO NVR + AMIKO kamera od 2 mp) koji se može smatrati malim računarom.

“Povezana na LAN mrežu, IP kamera se može koristiti nezavisno od drugih sistema. Ne treba nam video-server, ne treba nam monitor, televizor i tako dalje, što smatram da su njene prednosti”, navedeno je u zvaničnom izveštaju.

U izveštaju dalje piše da je ekspert koji je kontrolisao snimak, čiji je potpis nečitak, 1. novembra skinuo hard-disk sa objekta i da je snimak potom pregledan u upravnoj zgradi Zoološkog vrta.

Utvrđeno je, kao što smo naveli, da se snimak može gledati do 3. septembra, a da je deo iz ranijeg perioda presnimljen.

“U video nadzoru postoji hard-disk od 1TV-a (Western Digital Purple Disk) koji može da sačuva 2 meseca snimka i automatski briše najstarije podatke, a prima ih neprekidno”, navedeno je u izveštaju.

Na kraju izveštaja navedeno je da je odgovrno lice (nova direktorica Sonja Mandić) dalo nalog da se pomenuti disk ne vraća nazad na objekat, za slučaj da u budućnosti bude potrebno njegovo ponovno ispitivanje u smislu izvođenja eventualnog dokaza.

Umesto starog, sudeći prema izveštaju, na sigurnosnu kameru kod volijere sa lavovima postavljen je novi hard-disk.

Podsetimo, palićki lavići omacili su se 16. jula.

Dan kasnije tri lavića, od ukupno četiri koja su bila živa (peti je bio mrtvorođenče), izvađena su iz volijere po naređenju direktora Savića i veterinara Tibora Janošija, radi prihrane, nakon čega su vraćeni.

Osamnaestog jula ujutro lavići nisu zatečeni u volijeri. Nestali su bez ijednog traga.

Naša redakcija je prva 10. septembra objavila da su lavići uginuli. Bila je to zvanična informacija koju smo dobili od Jelene Toljagić, portparolke Zoološkog vrta. Jelena Toljagić nam je tada rekla da su lavići uginuli zbog neiskustva mlade lavice i nedostatka mleka. Potom su nam insajderi iz Zoološkog vrta javili da ta informacija nije istinita, da ostataka lavića nema i da su netragom nestali.

Direktor Savić je nakon objave ove vesti podneo ostavku, a u Severnoj Makedoniji su se, u Kumanovu i Skoplju, krajem septembra pojavili lavići iste dobi.

Naša redakcija nikada nije konstatovala, niti tvrdila, čak ni posredno, da su lavići čije su se slike pojavile u Skoplju i Kumanovu isti oni koji su se omacili na Paliću, čak je uvek u objavljenim tekstovima tu ogradu posebno isticala, ali uz izraženu rezervu i uvažavajući činjenice pomno prati tamošnja dešavanja zajedno sa kolegama iz Skoplja, budući da činjenica da su palićki lavići netragom nestali ne može biti dokaz njihovog uginuća ili da ih je sigurno pojela odrasla jedinka.

Veterinari Zoološkog vrta u Skoplju, sa druge strane, koleginici Ilinki Iljoskoj, koja sarađuje sa našom redakcijom, rekli su da bi ostataka pojedenih lavića trebalo da bude, ukoliko su zaista pojedeni, ali da bi se svakako u izmetu odrasle jednke, koja ih je pojela, pojavili lako uočljivi komadi krzna pojedenih lavića.

Naša redakcija smatra da je pretpostavka da je mladunčad pojela odrasla jedinka trenutno samo jedna od mogućih sudbina palićkih lavića.

Našem stavu u prilog govori i nalaz nadležne inspekcije koja nije konstatovala smrt lavića, kako je preneto u medijima koji ne kontrolišu izvore informacija koje objavljuju, već samo da su lavići nestali iz volijere.

Zajedničkim radom sa severnomakedonskim kolegama utvrdili smo da se nedavno, u trećem severnomakedonskom gradu, pojavio lavić koji je za 8.000 dolara nuđen na prodaju. O svojim konkretnim saznanjima obavestili smo državne organe u našoj zemlji i Severnoj Makedoniji.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/snimci-sigurnosnih-kamera-kod-volijere-sa-lavovima-postoje-unazad-do-3-septembra/

Zahvaljujući koleginici Ilinci Iljoskoj iz Skoplja, došli smo i do tumačenja nestanka palićkih lavića iz ugla skopskih veterinara. U Skoplju tvrde da bi se u izmetu odrasle jedinke koja je pojela mladunče svakako pojavili krupni komadi nesvarenog krzna mladunaca.

Šta o nestanku palićkih lavića kažu u Skoplju?

Ukoliko je mladunce pojeo mužjak, u njegovom izmetu bili bi komadi njihovog krzna. Ključni dokaz sinimci sigurnosnih kamera

Branko M. Žujović

Ilinka Iljoska, novinarka iz Skoplja, piše o švercu divljih životinja na Balkanu, pojavi snimaka lavića u Skoplju i Kumanovu, kao i o nestanku lavića iz Zoološkog vrta na Paliću. Zbog svog istraživačkog rada u vezi sa švercom lavova, nedavno je bila meta pretnji.

Tokom prošle nedelje, Iljoska je razgovarala sa zaposlenima u skopskom Zoološkom vrtu koji u toj ustanovi brinu o lavovima i drugim velikim mačkama, raspitujući se o mogućoj sudbini palićkih lavića.

– U skopskom Zoološkom vrtu rekli su mi da je prva greška to što su u palićkom Zoo vrtu izneli mladunce iz volijere radi prihranjivanja. Na taj način su, vrlo izvesno, izmenili njihov prirodan miris, što bi, nakon njihovog vraćanja u čopor, moglo da uzrokuje da ih lav pojede. Ako se to desilo, da je mladunce pojeo lav videlo bi se po njegovom izmetu, jer bi bili pronađeni komadi krzna koje lav ne može da svari. U skopskom Zoološkom vrtu su mi rekli da, ukoliko pretpostavimo da mladunce pojede beli lav, ostaci njihovih tela ne bi bili pronađeni, ali ukoliko mladunce pojede žuti lav, onda bi se, izvesno, našli nepojedeni ostaci tela lavića – izjavila je Iljoska za naš portal, nakon intervjua koej je obavila u skopskom Zoološkom vrtu.

Iljoska ističe da su joj u skopskom Zoološkom vrtu rekli da, u principu, majka i druga lavica ukoliko je prisutna, što je u Zoološkom vrtu na Paliću slučaj, ostaju zaštitnički nastrojene prema mladuncima i često podele obaveze, tako da se i jedna i druga ponašaju kao da su majke i štite mladunce.

– Pošto su lavići oduzeti čoporu radi prihrane i izvesno je da su poprimili spoljne mirise koji nisu njihovi prirodni, ključni dokaz o tome šta se desilo sa njima, ako nisu pronađena njihova tela ili ostaci, jesu snimci sigurnosnih kamera – naglašava Iljoska.

U Zoološkom vrtu na Paliću, gde pretpostavljaju da je laviće najverovatnie pojeo odrasli mužjak, u toku je analiza hard-diska sigurnosnih kamera postavljenih kod volijere sa lavovima. Vršilac džnosti direktora ove ustanove, Sonja Mandić, za naš portal je ranije izjavila da postoji mogućnost da snimci iz jula ove goidne nisu sačuvani.

Nije za sada poznato zašto Zoološki vrt nije pregledao snimke sigurnosnih kamera odmah posle nestanka lavića 18. jula, već taj posao obavlja tek sada, skoro četri meseca nakon njihovog nestanka.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/sta-o-nestanku-palickih-lavica-kazu-u-skoplju/

Na kraju ovog, za sada nerešenog slučaja, zabeležena je i pojava lava sličnog uzrasta koji je bio pobegao u Crnoj Gori.

Ostajemo protiv promovisanja pretpostavki u gotove činjenice

Dok u brdima iznad Budve upravo tragaju za lavom, starim do osam meseci, podsećamo na vest našeg portala o nestanku palićkih lavića koja je lane odjeknula i još uvek nije dobila konačni, činjenično do kraja utemeljeni epilog

Branko M. Žujović

Početkom septembra prošle godine, naša redakcija prosledila je pitanje tadašnjem rukovodstvu Zoološkog vrta na Paliću u vezi sa mladuncima koje je lavica Kiara omacila 16. jula, ali odgovore na pitanja prosleđena imejlom nije dobila.

Desetog septembra, osoba zadužena za odnose sa javnošću pomenute ustanove, u telefonskom razgovoru, odgovorila nam je da su lavići uginuli zato što je majka bila neiskusna i nije imala dovoljno mleka.

Čim je ta vest objavljena, našu redakciju kontaktirali su uzbunjivači iz Zoološkog vrta.

Ispostavilo se da su lavići najpre iznošeni iz volijere, radi prihrane, a da im se, potom, 18. jula ujutro, gubi svaki trag.

Volijera je osvanula bez njih.

Koleginica Ilinka Iljoska iz Skoplja, prateći pisanje našeg sajta, potom nam je javila da su se lavići, uzrasta koji odgovara palićkim, pojavili na snimcima osoba iz Skoplja i Kumanova.

Naša redakcija prenela je šta su o pojavi lavića u Severnoj Makedoniji pisali tamošnji mediji.

U to vreme, vest o nestanku palićkih lavića, koju smo otkrili i objavili, uveliko je nacionalna i regionalna. Skica celog našeg i okolnih društava je tu.

Imamo kavez koji predstavlja potčinjenost države strankama. Imamo (bivšeg) direktora čije je direktorovanje paradigma partitokratskog upravljanja društvom, institucijama i ustanovama.

Imamo i loše odluke po laviće koje su simbolizovale našu budućnost.

Direktor Savić primoran je da podnese ostavku desetak dana kasnije. Nova vršiteljka dužnosti direktora počinje da odgovara našoj redakciji na pitanja. Ispostavlja se da u Zoološkom vrtu već godinama ima puno problema.

Iščezlo je celo krdo jelena i srndaća, košuta i srna.

Zaposleni su nam ispričali zaista tužne priče o ishrani životinja.

Zoološki vrt, sudeći prema zvaničnom odgovoru koji nam je prosleđen, ne poseduje dokumentaciju o poslovanju blagajne godinama unazad, već samo onu koju propisuje zakonski minimum.

Bivše rukovodstvo Zoološkog vrta prećutalo je da su psi lutalice usmrtili 11 jelena. Dodatnu konfuziju unosi činjenica da su komunalni policajci i veterinarska inspekcija u zvanične dokumente uneli različite uzroke njihove smrti. Po jednom izveštaju, jeleni su poklani, a po drugom podavljeni.

Potom se ispostavlja da je iščezlo i krdo podolskih goveda, da su papagaji brojani nasumice, da su neke od životinja sa ovog sveta jednostavno nestale ili otišle u nedorečenim i krajnje sumnjivim okolnostima, o čemu svedoče nedorečeni obdukcijski izveštaji…

U jeku napora naše redakcije da sazna što više i istraži sudbinu lavića, Zoološki vrt, posredstvom medija sklonih da prenose zvanična saopštenja, kreće u „informativnu“ kontraofanzivu. Imperativ je bio da se dokaže kako je puka pretpostavka da je laviće pojela odrasla jedinka, zapravo, činjenica koju treba prihvatiti zdravo za gotovo.

Sa zakašnjenjem od puna tri meseca pojavljuje se naprasno svedok, Atila Sadović, bivši timaritelj, koji navodno tvrdi da je 17. jula uveče, opet navodno, video kako lav u čeljustima drži mladunče.

Bolje ikad nego nikad, setio se toga posle tri meseca.

Čitaoci nam u međuvremenu šalju snimak na kom se vidi mužjak kako se nežno igra sa mladuncem dan pre njihovog nestanka.

Odjednom, više nije važno što su lavići nestali bez traga, što je konstatovala i nadležna inspekcija. Više nije važno što Zoološki vrt ne može na osnovu činjenica da odgovori na pitanja o njihovoj sudbini, ni što više nema snimaka sigurnosnih kamera iz jula. Važno je što se svedoci pojavljuju naprasno i naknadno.

Problem postaje naš medij koji insistira na konkretnim i utemeljenim odgovorima i ne pristaje na promociju pretpostavki u gotove činjenice, kako bi se ovaj slučaj što pre stavio ad akta.

Pomenuti mediji uslužno čak prenose potpuno lažnu vest da je inspekcija konstatovala navodnu smrt lavića. Lokalni portal, koji se diči posećenošću, a među čijim vestima o Zoološkom vrtu preovladava zoološka idila sa idilom flore, koji se do tada uopšte nije ni bavio nestankom lavića, objavljuje čak da smo spekulisali o nestanku lavića i da postoji svedok koji je video kako ih je lav proždrao, samo što nije važno ni njegovo ime, ni kada se svedočenje pojavilo.

U skopskom Zoološkom vrtu, u međuvremenu, Ilinki Iljoskoj kažu da bi se, da je laviće zaista pojeo mužjak, u njegovom izmetu sasvim sigurno pojavili krupni i vidljivi tragovi krzna, a ona nam to prenosi.

Na ovo pitanje ostajemo bez odgovora.

Policija potom prikuplja izjave radnika Zoološkog vrta, ali se sve završava na tome.

Poslednja informacija do koje smo došli u ovom iscrpljujućem jesenjem maratonu, kaže da je jedan od lavića, koji po starosti, slučajno ili ne, odgovara lavićima nestalim sa Plaića, za osam hiljada dolara nuđen vlasniku jednog od restorana u Tetovu.

Nepunih sedam meseci nakon nestanka palićkih lavića, upravo traje potraga za mladim lavom u brdima oko Budve. To uopšte ne mora da bude jedan od nestalih lavova sa Palića. Nikada, uostalom, nismo tvrdili da su lavići koji su se pojavljivali u međuvremenu u Skoplju, Kumanovu i Tetovu, a sada i u Budvi, baš ti sa Palića.

Samo smo hteli i to još uvek želimo da doznamo punu istinu, zasnovanu na činjenicama, a ne ekonomiji uskih interesa, spekulacijama i pretpostavkama.

Vest iz Crne Gore još jednom, po ko zna koji put, svedoči da šverc divljim životinjama na Balkanu cveta. Pogodite, kakvi to mediji i rukovodioci odgovaraju protagonistima šverca, kriminala, korupcije i stranačkog zapošljavanja?

Oni koji pitaju i insistiraju na odgovorima?

Sumnjam.

Na nama je da u takvim okolnostima istrajemo i ostanemo „problem“, što ćemo svakako i učiniti.

IZVOR: https://suboticke.rs/necete-kafu/ostajemo-protiv-promovisanja-pretpostavki-u-gotove-cinjenice/

Potom sam došao do zvanične potvrde informacije da je podnet zahtev za prikupljanje obaveštenja od subotičkog odseka Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije. Advokat Dejan Lojpur izjavio je tim povodom da naše tužilaštvo treba da sarađuje sa crnogorskim.

Tužilaštvo neće naložiti DNK analizu lavice Kiare zato što ne poseduje službenu informaciju o hvatanju lava u Crnoj Gori

Podsetimo, severnomakenonski sajt Meta.mk 16. februara objavio je da crnogorski aktivisti, koji brinu o lavu Simbi, uhvaćenom ovog meseca u brdima iznad Budve, razmatraju DNK analizu lavice Kiare iz Zoološkog vrta na Paliću, kako bi se utvrdilo da li uhvaćeni lav potiče iz palićkog legla koje je netragom nestalo u noći 17. na 18. jul prošle godine.

U dopisu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu navedeno je da je subotičko tužilaštvo ovom odeljenju dostavilo predmet na nadležno postupanje, zbog sumnje da je NN službeno lice izvršilo krivično delo nesavesnog rada u službi iz Člana 361 Krivičnog zakonika.

Pomenuto odeljenje Višeg tužilaštva u Novom Sadu podnelo je i zahtev za prikupljanje obaveštenja od subotičkog odseka Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije.

Pored ostalog, navedeno je u dopisu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, predviđeno je da se obavi i razgovor sa urednikom našeg portala, Brankom M. Žujovićem, o mogućoj, kako je navedeno, povezanosti nestanka četiri lavića iz palićkog Zoološkog vrta sa lavićima otkrivenim u Severnoj Makedoniji.

Subotički advokat Dejan Lojpur za naš portal kaže da bi crnogorsko tužilaštvo, koje istražuje slučaj lava Simbe, moglo zvanično da obavesti svoje kolege u Novom Sadu o tome da je uhvaćen lav, čija bi starost, prema prvim procenama, mogla da odgovara starosti palićkih lavića i da bi dva tužilaštva trebalo zajedno da rade na proveri tih okolnosti.

– Urednik vašeg sajta, kada bude davao izjavu u policiji, biće takođe u prilici da zvanično obavesti tužilaštvo o tome da je pomenuti lav uhvaćen u Crnoj Gori i da potom budu preduzete konkretnije radnje – dodaje Lojpur.

Urednik našeg sajta, Branko M. Žujović, kaže da slučaj nestanka palićkih lavića nije jednostavan i da sada plaćamo cenu nesavesnog rada nekadašnjeg rukovodstva Zoološkog vrta.

– Naš sajt je najpre otkrio da lavića nema. Tom prilikom, saopšteno nam je zvanično da su lavići uginuli. Potom smo, zahvaljujući insajderima u Zoološkom vrtu, saznali da su lavići nestali. Ta informacija je potom potvrđena i direktor Zoološkog vrta bio je primoran da podnese ostavku. Mi kao redakcija nismo kalkulisali. Objavili smo da je moguće da ih je odrasla jedinka zaista pojela, jer su iznošeni 17. jula i potom vraćani u volijeru. Tom prilikom su mogli da “pokupe” tuđe, ljudske mirise. Ono što je nedorečeno u ovoj pretpostavci, jeste činjenica da nikakvih ostataka lavića nema i da se u izmetu odraslih jedinki, koliko znamo, nije pojavilo nesvareno krzno mladunaca.

Druga pretpostavka je da su lavići ukradeni. Tome u prilog govori činjenica da je Zoološki vrt o nestanku mladunaca ćutao dva meseca, da je ova ustanova menjala zvanične iskaze i stavove, da se iz nekog razloga otezalo sa pregledanjem snimaka sigurnosnih kamera, nakon čega je zvanično utvrđeno da snimci više nisu dostupni i da se posle tri meseca pojavio svedok, timaritelj Atila Sadović, koji se naprasno setio da je video kako lav drži u čeljustima lavića.

Mi kao redakcija ne favorizujemo nijednu pretpostavku, ali ne dozvoljavamo da se pretpostavke promovišu u činjenice. Saznali smo i preneli da su u Severnoj Makedoniji i potom u Crnoj Gori zabeležene pojave mladunaca lava čija starost odgovara palićkim. Vrlo rado ću policiji, zvanično, prepričati do detalja ono što sam mesecima objavljivao. Otkrivši da mladunaca više nema i utvrdivši da su pokušali da nas slažu, mi smo svoj posao obavili. Sada očekujemo da se pretpostavke prevaziđu i sudbina lavića utvrdi, bez obzira da li su ukradeni ili ih je pojela odrasla jedinka – rekao je Žujović.

IZVOR: https://suboticke.rs/dosije/tuzilastvo-nece-naloziti-dnk-analizu-lavice-kiare-zato-sto-ne-poseduje-sluzbenu-informaciju-o-hvatanju-lava-u-crnoj-gori/

Početkom 2022. godine, došao sam do informacije da su spisi predmeta ustupljeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Novom Sadu

Spisi predmeta u vezi sa nestalim lavićima ustupljeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Novom Sadu

U Subotici utvrđeno da postoje elementi dela za koje je nadležno pomenuto odeljenje Višeg tužilaštva u Novom Sadu

Branko M. Žujović

Osnovno javno tužilaštvo obavestilo je danas našu redakciju da su spisi predmeta u vezi sa nestankom lavića iz Zoološkog vrta na Paliću ustupljeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu.

„Ovo tužilaštvo je dopisom od 24. januara 2022. godine, nakon sprovedenog postupka pribavljanja potrebnih obaveštenja, izvršenog putem MUP-a Republike Srbije, Policijska uprava Subotica i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodopriuvrede – Uprava veterine, Odsek veterinarske inspekcije za Severnobački upravni okrug, spise predmeta dostavilo na nadležno postupanje stvarno i mesno nadležnom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu“, navedeno je u odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva našoj redakciji.

Tužilaštvo u Subotici utvrdilo je da postoje elementi dela za koje je nadležno Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Nakon što je u Crnoj Gori nedavno uhvaćen lav, koji bi prema prvim procenama starosti mogao da odgovara nestalim palićkim lavićima i najave crnogorskih aktivista da razmatraju DNK analizu lavice Kiare koja je nestale laviće donela na svet 16. jula prošle godine, naša redakcija je 14. februara od Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici zatražila informaciju o DNK analizi lavice Kiare.

Identičan zahtev prosledili smo danas i Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Podsetimo, naša redakcija je u septembnru prošle godine, zahvaljujući uzbunjivačima iz Zoološkog vrta, otkrila da je četvoro lavića, nepuna dva dana od dolaska na svet, nestalo iz volijere, nakon čega je direktor Petar Savić bio prinuđen da podnese ostavku.

Nakon dvomesečnog ćutanja, od sredine jula do sredine septembra, Zoološki vrt je najpre tvrdio da su lavići uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva mlade lavice Kiare koja ih je omacila, a potom da su nestali i na kraju da ih je pojeo mužjak, iako iza nestalih lavića nije ostao nijedan trag.

Snimci sigurnosnih kamera iz jula 2021. godione nikada nisu pregledani, a potom je jesenas utvrđeno da više nisu dostupni.

Vrednost lava uhvaćenog u Crnoj Gori, za kog prve procene govore da je star 5 do 7 ili 8 meseci, procenjena je na 200.000 evra.

IZVOR: https://suboticke.rs/vesti/spisi-predmeta-u-vezi-sa-nestalim-lavicima-ustupljeni-posebnom-odeljenju-za-suzbijanje-korupcije-u-novom-sadu/

U svojstvu građanina, 7. juna 2022. godine dao sam izjavu u subotičkoj policiji, iznoseći činjenice i informacije koje sam, inače, objavio od 10. septembra 2021. godine do toga dana.

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije proverio sve dok sistem automatski nije obrisao snimke iz jula 2021. godine

Branko M. Žujović

Dana 7. juna ove godine, u svojstvu građanina, u policiji sam dao izjavu u vezi sa nestankom palićkih lavića.

Činjenica da se Odeljenje za boru protiv korupcije Uprave kriminalističke policije još uvek bavi ovim slučajem za mene je bila prijatno iznenađenje, premda više ne gajim ni najsitnije zrno nade da će ovaj slučaj ikada do kraja biti razjašnjen.

U izjavi koju sam dao policiji, naveo sam ono što sam mesecima objavljivao.

Rekao sam da mi je Jelena Toljagić, portparolka Zoološkog vrta, 10. septembra 2021. godine, nakon više imejlova na koje mi nije bilo odgovoreno, rekla da su lavići uginuli zbog toga što, kako je portparolka doslovno rekla, lavica nije imala dovoljno mleka i kao majka nije imala dovoljno iskustva.

Tu informaciju sam objavio istog dana.

Već uveče, javila mi se grupa zaposlenih iz Zoološkog vrta tvrdeći da informacija koju sam dobio od portparolke nije istinita i da su lavići, zapravo, netragom nestali.

Zaposleni su predložili da Jelenu Toljagić i direktora Petra Savića pitam gde su ostaci lavića sahranjeni.

Informacija zaposlenih bila je istinita. Vest o nestanku palićkih lavića ubrzo su preuzele nacionalne redakcije. Takvu pi-ar krizu, koju je autogolovima sam izazvao, Zoološki vrt nije pamtio.

Direktor Zoološkog vrta ubrzo je bio primoran da podnese ostavku, a na društvenim mrežama u današnjoj Severnoj Makedoniji, najpre u Kumanovu i Skoplju, a potom i Tetovu, pojavili su se snimci lavića koji bi prema starosti sasvim sigirno mogli da odgovaraju palićkim.

Zoološki vrt je, iz nekog, spolja posmatrano potpuno besmislenog razloga, čekao novembar da „proveri“ snimke sopstvenih sigurnosnih kamera.

Kada su diskovi sa snimcima konačno bili skinuti i pregledani, puna dva meseca nakon što je naša redakcija otkrila da su lavići nestali, snimci iz jula već su bili nedostupni.

Na kraju, u Crnoj Gori je nedugo potom bio čitav lov na odbeglog mladunca lava, približne starosti kao što su bili palićki lavići, koji je obavljen uspešno.

Kada sam Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu pitao da li je naložena DNK analiza genetskog materijala lavice Kiare i lavića uhvaćenog u Crnoj Gori, odgovoreno mi je da analiza nije naložena zbog toga što pomenuto tužilaštvo nije zvanično obavešteno da je u Crnoj Gori uhvaćen lav.

Da su lavići netragom nestali iz palićkog Zoološkog vrta konstatovala je 12. oktobra 2021. godine i Veterinarska inspekcija.

Novo rukovodstvo Zoološkog vrta pokrenulo je odmah malu medijsku ofanzivu, plasirajući pretpostavku da je neka od odraslih jedinki u volijeri mogla da pojede laviće kao gotovu činjenicu. Neki od lokalnih medija čak su krivotvorili informacije iz zapisnika Veterinarske inspekcije, tvrdeći da je inspekcija utvrdila da su nestali mladunci mrtvi.

Koleginica Ilinka Iljoska iz Skoplja, koja je sa mnom istraživala ovaj slučaj, u tamošnjem Zoološkom vrtu saznala je da je skoro nemoguće da mladunci budu pojedeni bez ikakvog traga. Kada bi odrasle jedinke proždrale svoju mladunčad, čak i da se to dogodi bez ijednog traga krvi ili ostatka lobanje ili tela, u njihovom izmetu, sutradan, sasvim sigurno bi bilo krupnih ostataka krzna mladunaca koje odrasle jedinke ne bi mogle da svare.

Na kraju svega, Zoološki vrt je skoro tri meseca nakon što smo otkrili i objavili da su mladunci nestali pronašao svedoka, svog radnika Atilu Sadovića, koji se baš tada, gle čuda, setio da je ipak video mladunca u čeljustima lava.

Ono što mi možemo, jeste da kao redakcija nastavljamo da pitamo: šta se dogodilo sa palićkim lavićima?

Istraga ovog slučaja još uvek nije okončana.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *