Navigacija

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih sa Vladanom Stefanovićem?

Da li je ta okolnost prihvatljiva sa aspekta etike i javnog interesa, budući da su Stefanovićeva preduzeća, zbirno, među najvećim dobitnicima konkursnog novca u zemlji?

Kako je P. R. lane „kandidovan“ i izabran za člana medijske komisije u Vrbasu, a da o kandidaturi ništa ne znaju ni on, ni novinarsko udruženje koje ga je navodno kandidovalo?

Branko M. Žujović

Objave u Službenom listu Opštine Alibunar ne spadaju među najzanimljivija štiva koja čovek sebi može da priušti s proleća, ali se, svakako, vredi posvetiti ovogodišnjim izuzecima od predočenog pravila. U prvom redu, to je rešenje o obrazovanju ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u ovoj maloj banatskoj opštini.

Sudeći prema rešenju, objavljenom u Službenom listu Opštine Alibunar 31. marta, ovogodišnju komisiju za ocenjivanje tamošnjih medijskih projekata čine isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih sa Vladanom Stefanovićem iz Subotice, čija su preduzeća, prema podacima Centra za održive zajednice, zbirno, među najvećim dobitnicima konkursnog novca u našoj zemlji.

Ponovo Milan Šveljo

Prvo ime na listi članova pomenute komisije je Milan Šveljo, „novinar iz Crvenke“, koji u alibunarskoj komsiji predstavlja udruženje „ComNet“. Osnivač „ComNet“-a je Vladan Stefanović koji u pomenutom udruženju trenutno obavlja funkciju potpredsednika Upravnog odbora.

Drugo ime u komisiji je Zorana Bogdanović, medijski stručnjak iz Bečeja, angažovana na istoimenoj televiziji koja je deo, sada već pogađate, udruženja „ComNet“ i u vlasništvu je Stefanovićeve VTV d. o. o.

Treće ime u komisiji je Jelena Crnogorac, izabrana ovoga puta na predlog Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“ čiji je zakonski zastupnik, prema podacima iz Agencije za privredne registre, opet možete da pogodite, Vladan Stefanović.

Jelena Crnogorac je, na primer, u medijskim komisijama u Baču i Sremskim Karlovcima, 2018. i 2020. godine, bila predstavnik udruženja „ComNet“.

O Milanu Švelju i njegovom „Video kreativa timu“, osnovanom lane, koji je iste godine u Apatinu, Somboru, Subotici, Novom Sadu i na nivou pokrajine na konkursima dobio oko 55.000 evra, pisali smo opširno proteklih nedelja, detaljno prikazujući njegovu povezanost sa firmama VTV d. o. o. Subotica i „V Production“ Vladana Stefanovića, ali i sa organizacijama čiji su zastupnici povezani sa medijskim konkursima.

Iako nam se u četvrtak Milan Šveljo javio na telefon, ponovo obećavši da će nam na sva pitanja, nova i ona prosleđena u skladu sa našim prvim telefonskim dogovorom, odgovoriti u najkraćem roku, to se do danas nije dogodilo.

Vladan Stefanović, koji nam je u prvom i do sada jedinom telefonskom razgovoru ranije rekao da ne zna za Milana Švelja, obećavši, pritom, da će odgovoriti na naša pitanja, takođe odbija da govori o ovoj temi za naš sajt, iako su njegova preduzeća dobitnici značajnih novčanih sredstava na medijskim konkursima, a sam Stefanović je učestvovao u radu više medijskih komisija.

Tokom prošle i početkom ove nedelje telefonom smo u više navrata pokušali da stupimo u vezu sa Ilijom Pencom, sekretarom medijske komisije u Alibunaru koji je zaposlen u tamošnjoj opštini, ali se na zvanične brojeve telefona Opštine Alibunar, istaknute na opštinskom sajtu, od četvrtka do danas u podne niko nije javio.

Primer Alibunara još jednom aktuelizuje pitanje mehanizma formiranja medijskih komisija. Ko je taj ko u opštinama i gradovima Vojvodine, ali i ostatka Srbije, kao po komandi „aminuje“ izbore predstavnika organizacija povezanih sa dobitnicima sredstava u medijske komisije?

Ko je zaista „kandidovao“ nesuđenog člana komisije u Vrbasu?

Kako to da se u komisiji Opštine Alibunar ove godine našao Milan Šveljo, u novinarskim krugovima potpuno nepoznata ličnost, koja pritom javnosti duguje odgovore na pregršt važnih pitanja u vezi sa sopstvenim učešćem i novcem dobijenim na prošlogodišnjim konkursima, a nije novinar Žikica Stevanović kog je predložio UNS?

Na koncu, kako se dogodilo da prošle godine Udruženje „Društvo novinara Vojvodine“, navodno, za člana medijske komisije u Vrbasu predloži novinara P. R. iz Novog Sada, koji o sopstvenoj kandidaturi uopšte nije bio obavešten, a pritom Mladen Bulut iz pomenutog novinarskog društva tvrdi da P. R. niko od njih nije kandidovao, niti je P. R. bio njihov član 2021. godine?

O činjenici da je P. R. kandidovalo pomenuto Društvo novinara Vojvodine, koje nema veze sa istoimenim društvom koje deluje unutar Udruženja novinara Srbije, našu redakciju prošle nedelje obavestila je Opština Vrbas.

Željko Savić, koji je lane ušao u spor sa sadašnjim rukovodstvom Udruženja „Društvo nosinara Vojvodine“, kaže da niko ni iz njegove frakcije nije kandidovao P. R.

Sam novinar P. R. tvrdi da nikada nije bio član Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“ i da je o učešću u nekoliko medijskih komisija, nakon čega se povukao, ranije razgovarao samo sa Vladanom Stefanovićem, ali ne i o kandidaturi u Opštini Vrbas.

Subotičke.rs, 18. april 2022.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *