Navigacija

Kako je (zaista) formirana medijska komisija u Alibunaru?

Predsednica Opštine tvrdi da je postupano isključivo prema odredbama Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, iako su izabrane samo osobe povezane sa organizacijama i medijima Vladana Stefanovića

Da li je Jelena Crnogorac zaista dopisnica dnevnog lista „Politika?

Branko M. Žujović

Tročlanu medijsku komisiju u Alibunaru ove godine činili su isključivo predstavnici organizacija i medija povezanih sa Vladanom Stefanovićem, čije su firme među najvećim dobitnicima novca na konkursima: Milan Šveljo, predstavljen kao novinar iz Crvenke, Zorana Bogdanović iz Bečeja i Jelena Crnogorac iz Kikinde.

Dok medijski stručnjaci, s jedne strane, kažu da je posredi ozbiljan sukob interesa, rukovodstvo Opštine Alibunar odgovara da je izbor članova komisije, koja odlučuje o 8.500.000 dinara konkursnih srdestava, sproveden u skladu sa propisima i da mesta sumnjama nema.

„ComNet“ kao zajednički imenitelj medijskih komisija

Milan Šveljo je unutar medijske zajendice postao poznat kada je, pre nešto više od godinu dana, u vreme raspisivanja konkursa, osnovao video produkciju „Video kreativa tim“. Do tada u lokalu znan kao snimatelj na medijskom potezu Kula – Crvenka – Sombor, Šveljo je, na „lepe oči“, sa novoosnovanom firmom na konkursima u Novom Sadu, Subotici, Somboru i Apatinu lane uspeo da dobije oko 55.000 evra.

Uvidom u njegove projekte, naša redakcija je utvrdila da je Šveljo sav novac dobijen na pomenutim konkursima prosledio „podizvođačima“ sa kojima je razmenjivao fakture za istovetne usluge. U svim svojim lanskim projektima, Šveljo je naveo da je svoje konkursne materijale emitovao na Televiziji Subotica Vladana Stefanovića.

U sastav medijske komisije u Alibunaru kandidovalo ga je Stefanovićevo udruženje „ComNet“.

Zorana Bogdanović iz Bečeja, predstavljena u Alibunaru kao samostalni medijski stručnjak, urednica je programa na Stefanovićevoj Televiziji Bečej i do sada je u medijskim komisijama nastupala u ime „ComNet“-a, što je, na primer, bio slučaj u Beogradu 2020. godine.

Firma Vladana Stefanovića VTV d. o. o. ne samo da je navedena kao vlasnik („izdavač“) Televizije Bečej, već je ime Vladana Stefanovića na sajtu Agencije za privredne registre navedeno kao ime odgovornog urednika pomenute televizije.

Jelena Crnogorac predstavljena je kao dopisnik dnevnog lista „Politika“ i predstavnica još jednog Stefanovićevog udruženja, Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

U medijskim komisijama u Baču i Sremskim Karlovcima, 2018. i 2020. godine, na primer, Jelena Crnogorac bila je predstavnik Stefanovićevog udruženja „ComNet“.

„Nema dovoljno veliko iskustvo“

Preostala dva kandidata za članove medijske komisije u Alibunaru, koji ove godine nisu dobili zeleno svetlo tamošnjeg opštinskog veća, bili su Žikica Stevanović, novinar „Bete“, na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) i dr Jovan Bukovala, istraživač-saradnik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (lična kandidatura).

Kako se dogodilo da svi članovi komisije u Alibunaru budu izabrani iz redova medijskih organizacija i pojedinaca povezanih sa Vladanom Stefanovićem i da li je ta okolnost zaista posledica striktne primene članova 20 i 21 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa uoblasti javnog informisanja, kako u odgovoru našoj redakciji tvrdi predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić?

Kako se, uostalom, dogodilo da prednost prilikom izbora članova tamošnje komisije dobije lokalni snimatelj, predstavljen kao novinar, koji je prošle godine kao učesnik na konkursima dobio značajna projektna sredstva, pritom poslovno tesno spregnut sa firmama Vladana Stefanovića, a ne novinar nacionalne agencije ili istraživač-saradnik Filozofskog fakulteta koji je učestvovao u radu medijskih komisija?

U pisanom odgovoru našoj redakciji, Zorana Bratić navela je da je izbor članova komisije u njenoj opštini obavljen na osnovu analize podnetih predloga i primenom kriterijuma navedenih u pravilniku.

Na pitanje ko sve ima uticaj na formiranje tamošnje komisije, Bratić je odgovorila da Opština Alibunar samostalno donosi odluke o obrazovanju svojih radnih tela.

„Gospodin Bukovala je, sudeći po priloženoj biografiji, naučni radnik koji do sada nije imao konkretnog rada u medijima (uopšte u medijima, ne nužno i kao novinar). Mi ne ulazimo u to koji su razlozi naveli jedinice lokalnih samouprava, koje su uglavnom iz južne Srbije, da gospodina Bukovalu do sada angažuju u svojim stručnim komisijama, ali smo smatrali da u konkurenciji drugih kandidata on ne ispunjava sve potrebne uslove ili makar ne u dovoljnoj meri“, navela je predsednica Opštine Alibunar u odhgovoru našoj redakciji.

Što se tiče novinara Žikice Stevanovića, kog je bio predložio UNS, Bratić je u odgovoru našoj redakciji navela da smatra da on, kao je doslovno napisala, nema dovoljno veliko iskustvo rada u medijskim kućama.

„Njegov novinarski rad u agenciji Beta bio je isključivo izveštavanje sa terena, građanskih i političkih masovnih okupljanja“, navela je predsednica Opštine Alibunar, kao argument zbog čega Stevanović nije izabran za člana medijske komisije.

„Pravda za Žikicu Stevanovića“

Nakon što je Zorana Bratić zvanično odgovorila našoj redakciji, oglasio se Veran Matić, poznati novinar i medijski stručnjak, člankom „Pravda za Srpsku Crnju i Žikicu Stevanovića“, objavljenim na sajtu Bezbedninovinari.rs.

Matić je konstatovao da primer iz Alibunara govori da se ništa ne prepušta slučaju i da je u pitanju proces u kojem je do detalja osmišljen način rada komisije u kojoj nisu potrebni nikakvi akteri koji bi, kao preglasani članovi, mogli iznutra da svedoče o nepodopštinama na lokalu.

„Tako na primer, iz odgovora predsednice Opštine Alibunar Vesne Bratić kolegi Žujoviću zaključujemo da u tročlanoj komisiji nije bilo mesta za Žikicu Stevanovića, predstavnika najstarijeg ovdašnjeg udruženja novinara – UNS, jer nema dovoljno veliko iskustvo i zbog toga što je agenciji Beta isključivo izveštavao sa terena, građanskih i političkih masovnih okupljanja. Prećutali su da je pomenuti mladi kolega napadnut i povređen tokom profesionalnog praćenja demonstracija ispred skupštine sredinom 2020. godine. Ovaj slučaj je među onima koji još uvek nisu rešeni, ni kroz proces unutrašnje kontrole MUP-a, niti kroz klasičnu istragu. U međuvremenu, kolega Žikica Stevanović postao je uvaženi član redakcije Insajder TV“, naveo je Matić.

Jeremić: Očigledan sukob interesa

Petar Jeremić, novinar, medijski stručnjak i dugogodišnji predsednik Izvršnog odbora UNS-a, za Subotičke.rs kaže da upravo prema pomenutom pravilniku, na koji se poziva predsednica Opštine Alibunar, članovi medijskih komisija ne smeju da budu u sukobu interesa, što ona, kako Jeremić ističe, prenebregava.

– Predsednica u pisanom odgovoru ističe da niko od članova komisije nije osuđivan. Nesporna je, međutim, činjenica da su članovi prošlogodišnje komisije u Alibunaru bili u ozbiljnom sukobu interesa. Upravo pravilnik, na koji se predsednica neprekidno pooziva, zabranjuje sukob interesa. Šveljo je učesnik i dobitnik novca na medijskim konkursima u okviru kojih sarađuje sa Televizijom Subotica Vladana Stefanovića i njegovim firmama koje su među najvećim dobitnicima konkursnih sredstava u zemlji. Šveljo, pritom, u Alibunaru nastupa kao član medijske komisije ispred Stefanovićevog udruženja „ComNet“. To je nedopustivo. Slično je sa ostalim članovima tamošnje komisije koji su povezani sa Stefanovićevim medijskim organizacijama, a neki od njih rade u njegovim medijima. Ukoliko predsednica Opštine Alibunar zaista želi da bude predsednica opštine u punom sislu te reči, ona mora u obzir da uzme ukupni javni interes i spreči očigledan sukob interesa u medijskoj komisiji vlastite opštine. Ukoliko to ne učini, ne bi trebalo da se toliko diči činjenicom da je diplomirani pravnik, kao u odgovoru koji vam je poslala – kaže Jeremić.

Dopisnica koja to u stvari nije

Još jedan detalj iz Alibunara privukao je pažnju medijske javnosti.

Članica komisije, Jelena Crnogorac iz Kikinde, u dokumentaciji je predstavljena kao dopisnica dnevnog lista „Politika“.

Šef „Politikine“ dopisničke mreže, Goran Volf, kaže da Jelena Crnogorac godinama ne radi za ovaj list, odnosno da se godinama uopšte nije javljala redakciji.

– Znam da je ranije neko vreme radila za nas, ali nam se godinama potom nije javljala – rekao je Volf.

Jelena Crnogorac nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da najmanje pet godina nije dopisnica „Politike“.

– Od porođaja sam prestala da radim za „Politiku“ – rekla je Crnogorac, zamolivši nas da prekinemo razgovor zbog njene zauzetosti.

Slično i prethodnih godina

Medijsku komisiju u Alibunaru 2021. godine takođe su činili isključivo predstavnici GONGO organizacija: Slobodan Nedeljković iz Vranja, na predlog Profesionalnog udruženja novinara
Srbije iz Niša, Martina Velež, predstavljena kao medijski stručnjak iz Subotice, premda takvo lice u našem gradu, izvesno, ne postoji u medijskoj zajednici i Mladen Bulut, na predlog Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“ (u opštinskoj dokumentaciji neistinito predstavljen kao predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine).

Martina Velez (ne Velež kako je lane navedeno u Alibunaru) ove godine je članica medijske komisije u Apatinu, ispred Stefanovićevog Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

Situacija je bila ista i prethodne, 2020. godine, kada su medijsku komisiju u Alibunaru činili takođe isključivo predstavnici GONGO organizacija: Mirjana Vasić (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine) koju medijska zajednica dovodi u vezu sa Aleksandrom Vinčićem, čije su firme i organizacije koje se povezuju sa njim dobitnici značajnih novčanih sredstava na medijskim konkursima pretežno u Sremu, Danijela Đaković iz Sremske Mitrovice (Nova mreža Srbije) koju medijska zajednica takođe dovodi u vezu sa Vinčićem i Boris Pavlov, predstavljen kao medijski stručnjak iz Novog Sada, osoba koja je u radu medijskih komisija učestvovala na predlog „ComNet“-a Vladana Stefanovića.

Javnost itekako ima pravo da pita i da na odgovorima od javnog značaja insistira. Kako se dogodilo da Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u Alibunaru, ali i u većim sredinama, poslednjih godina tako temeljno zaobilazi kandidature reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, a kroz svoje odredbe tako dosledno propušta predstavnike GONGO organizacija, odnosno osobe za koje profesionalna medijska zajednica smatra da su u debelom sukobu interesa?

Subotičke.rs, 17. maj 2022.



« (Previous News)
(Next News) »



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *