Navigacija

Srbija u Vračeviću

Branko M. Žujović, „Vračević – prilozi za istoriju sela“ (2014)

Vračević kod Mionice samo je jedno od 4.600 sela Srbije danas. Ono deli sudbinu svih njih. Jer, u Srbiji nestaje svako četvrto selo. U 986 njih ima manje od po 100 stanovnika… U Srbiji svake godine više umre nego što se rodi između 35.000 i 40.000 žitelja. Ako, se tako nastavi već za nešto više od dva veka na prostorima današnje Srbije živeće neki drugi ljudi… Period dug za život običnog čoveka, ali za istoriju – veoma kratak.

Kako bi Vračević ostao večno da traje, potrudio se Branko M. Žujović, novinar i publicista knjigom ,,Vračević – prilozi za istoriju sela”.

Autor se svojim istraživanjem vratio u vreme svog rodnog mesta iz perioda od 1717. do 1919. godine, odnosno u vreme prvog poznatog pomena u istoriji do osnivanja Kraljevstva Srba Hrvata i Slovenaca, gde prikazuje podatke o familijama iz prve polovine XIX veka, prepise turskih haračkih, teftera, prepise najstarijih izvoda iz MKR, biografije nekih od značajnijih ljudi, bio – bibliografiju Živojina Žujovića, tekstove o selu koje su objavili Radovan Beli Marković, Aleksandar Loma, Dragiša Božić, učitelj Milivoje Krstić i ostali. Tu su i spiskovi izginulih od Karađorđevog ustanka pa do kraja Prvog

svetskog rata.

Istražujući to vreme u Vračeviću, autor kroz prezimena, njihov dolazak u selo, prikazuje i opstanak Srbije u to vreme. Dakle, to je Srbija u Vračeviću koji je u Srbiji. Zato ovaj letopis sela Vračević, u koji je uloženo mnogo znanja i rada, predstavlja značajan istorijski dokument na samo za selo nego i – Srbiju.

Jer, čitajući ovo delo o Vračevićima, stvara se i slika o Srbije u to vreme.

Branko Žujović je u to delo uložio svoje višedecenijsko istraživanje, znanje i umeće, pa sam čitajući

letopis, ponekad i pomišljao, čak, da je on i hroničar tog vremena. Jer, sve je tako ubedljivo i verodostojno sa činjenicama prikazivao i dokazivao!

Zahvaljujem se Branku M. Žujoviću, autoru, što mi je ukazao čast i poverenje da među prvima pročitam letopis i da kroz njega dopunim svoja saznanja o životu pojedinih delova Srbije. Ovaj put o Vračevićima.

Letopis će ostati i budućim generacijama da ih podseća o dolasku i naseljavanju u Vračević, životu u njemu… I oni kao i ja stvaraće kroz Vračević i sliku Srbije!

U Beogradu, na Vidovdan 28. juna 2014. godine

Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti



« (Previous News)



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *