Navigacija

Štos je u rakiji od šumskih dunja

Posetiti Rajačke pimnice i selo Rajac, znači posetiti domaćinstvo Zorana Milenovića i njegove supruge Emine.

Uređena i dobro održavana građanska kuća, koju je pre više od veka podigao jedan od Milenovićevih predaka predstavlja jedinstveno predvorje sveta rajačkih vina koje je jedna od refleksija naše stare vinarske kulture, uključujući i onu koju smo gradili na području Kosova i Metohije.

Istoričari nas podsećaju da je Negotinska krajina sa okolinom 1530. godine proizvela tačno 155.984 medri vina ili nešto manje od dva miliona litara. Jedna medra je 12,5 litara. Proizvedeno vino je, kako je objavljeno na sajtu Vino.rs, u to vreme vredelo 935.904 srebrnih aspri, što je srpski naziv za turski novac „akče“ kovan od jednog grama srebra.

Kada su francuski vinogradi u pretprošlom veku usahli zbog filoksere, ovdašnji vinari su, lađama po Dunavu, izvozili svoje vino tamo gde se smatra da je ono najbolje.

Na sajtu Vino.rs navode da je u manastiru Bukovo je već 1886. godine formiran rasadnik u kome se neguje loza otporna na filokseru. Pet godina docnije otvorena je poljoprivredna škola sa smerom za vinogradarstvo, a već naredne formira se i Krajinska vinarska zadruga. Sledi period u kome imponuje i zadivljuje entuzijazam sa kojim su krajišnici krenuli u obnovu vinograda. Bilo je u početku grešaka i nepoznavanja novih sorti, podloga, kao i načina sadnje, ali su ti ljudi ašovom i krampom za samo šest godina podigli 4.950 hektara vinograda.

Danas je ovdašnje vino relativna kategorija.

U jednom od restorana, u obližnjim Rogljevačkim pimnicama, pili smo sjajnu crnu tamjaniku i kupažu u kojoj je dominirao začinak. Sjajnu tamjaniku pronašli smo i u Rajačkim pimnicama, ali je vino koje smo kupili u jednoj od pimnica, nakon degustacije, bilo sve samo ne pristojno vino. Zbog toga, oprez prilikom kupovine vina u pimnicama.

Kod Milenovića je druga priča. U ponudi imaju sjajan vranac, a ko kod njih nije probao rakiju od šumskih dunja, bolje da nije ni dolazio u goste.

I na kraju, staro rajačko groblje.

Magično mesto, puno spomenika sa simbolima iz XVIII, XIX, pa i XX veka koje čovek ne očekuje na počivalištu hrišćanskih duša: svastike, simboli Sunca…

Pre nego što se prepustite rajačkim vinima, uz pomenuti oprez, sami na koncu zaključite šta je tu, zaista, posredi.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *