Navigacija

Potpisi vojnika na Lisičjoj kuli

Na jugoistočnoj kuli zidina izgrađenih u doba dinastije Ming, za koju su stari Kinezi verovali da je ukleta, sačuvani su grafiti ruskih i američkih vojnika stari više od jednogveka

Poput Beograda, Peking takođe ima krug svoje „dvojke“. Nekadašnje zidine, podignute u prvoj polovini XV veka, u doba dinastije Ming, skoro u stopu prati današnja Linija 2 pekinške podzemne železnice.

Od četrdesetak kilometara nekadašnje utvrde, visoke nešto više od desetak metara, danas je sačuvano oko kilometar i po i to u području oko jugoistočne kule „Dungbjenmen“, tri kilometra od Tjenanmena, koja je među zapadnjacima u Pekingu poznatija kao Lisičja kula („Fox Tower“).

Stari Kinezi su vrovali da je kula ukleta i da njom gospodare lisičji duhovi. Verovalo se da lisičji duhovi vilene grobljima, uzimajući glave pokojnika i igrajući sa njima. U okolini Lisičje kule nekada su se zaista nalazila groblja zapadnjaka koji su živeli u obližnjoj diplomatskoj četvrti i po hutonzima.

Područje sačuvanih zidina Minga danas je park koji se prostire na oko 15 i po hektara, od čega se oko tri hektara prostire neposredno uz pomenute ostatke zidina. Prilikom restauracije ovog svojevrsnog spomenika istorije ugrađeno je više miliona komada opeke, a dva miliona ugrađenih cigala potiče zaista iz doba dinastije Ming.

Lisičja kula pretvorena je u drugoj polovini XX veka u izložbeni prostor koji je moguće obići za svega deset juana (oko 150 dinara). U oazi kulture koju krasi Galerija crvenih vrata („Red Gate Gallery“), prva pekinška privatna galerija savremene umetnosti koju je 1991. godine osnovao Australijanac Brajan Valas.

Na samim zidinama su artefakti skorije istorije, poput livenih topova i kamenih ležišta z azastave. Lisičju kulu u doba dinastije Ćing obezbeđivali su pripadnici klana koji je za simbol imao plavi barjak (uobičajena podela vojnih jedinica u doba Ćinga bile su boje), pa je danas u izložbenom prostoru na otvorenom moguće videti originalno ležište nekadašnje plave zastave. Tu je i bogata izložba naoružanja i vojne opreme korišćene u poslednjih 600 godina.

Najzanimljiviji detalj, međutim, jesu potpisi ruskih i američkih vojnika koji su učestvovali u vojnoj intervenciji Saveza osam nacija (SAD, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Japan, Rusija, Austrougarska i Italija) u leto 1900. godine, posle opsade diplomatske četvrti koju su sproveli pobunjeni „bokseri“ sa trupama dinastije Ćing.

Na opekama iz tog doba, sa unutrašnje strane Lisičje kule, u ćošku za koji niko na prvi pogled ne bi rekao da krije takvu zanimljivost, upućeni posetioci i danas, 117 godina kasnije, mogu da pročitaju imena i poruke ruskih i američkih vojnika.

Na temu Pekinga iz tog doba, 1963. godine snimljen je film „55 dana u Pekingu“ sa Čarltonom Hestonom, Avom Gardner i Dejvidom Nivenom u glavnim ulogama, uz nezaboravnu muziku Dimitrija Tjomkina.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *