Navigacija

Crkva Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu

Velika je šteta ne posetiti crkvu Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu tokom putovanja na more. Crkva se nalazi u naselju koje je lako pronaći, nakon prelaska granice kod manastira Prohor Pčinjski.

Crkvu posvećenu Svetom Đorđu u Starom Nagoričanu, početkom XIV veka, sagradio je kralj Milutin na ruševinama starije vizantijske bazilike, nešto pre nego što je podigao Gračanicu, u čast uspešnog vojnog pohoda protiv Turaka koji je predvodio vojvoda Novak Grebostrek, o čemu svedoči natpis iznad crkvenih vrata.

U crkvi se nalazi njegov i Simonidin portret. Oba portreta veoma su slična portertima oslikanim u Gračanici. Živopis oslikan 1317. i 1318. godine je vrlo dobro očuvan i predstavlja pravo srednkovekovno blago srpske kulture.

Ukoliko putovanje na more za vas nije puka jurnjava od tačke A do tačke B, sa ili bez spavanja na jugu zemlje ili u Severnoj Makedoniji, posetite ovo lako dostupno blago naše kulture.

U vlastitim gradiovima skupo plaćate parking, vodu i struju. Ovde potpuno besplatno, čak intimno, možete da uživate u srednjovekovnoj umetnosti i razmišljate o tome da niste puka biočestica bezvredne mase, već pripadnik skromne, ali dopadljive kulture koji ima šta da kaže i pokaže, sebi i svetu.

Razgovor sa crkvenjakom Alfredom, koji će vas, ukoliko se zatekne kod crkve, skromno podsetiti da do ove zadužbine kralja Milutina ne dolazi svako, već da dolaze samo oni pozvani ili prizvani i da je u isposnici kod Starog Nagoričana, u stvari, živeo Prohor Pčinjski, predstavlja čist bonus ove okrepljujuće posete.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *