Navigacija

DEPILACIJA GRADSKE KASE: Da li je javni medijski trošak za „šminkanje i kostimiranje“ od 640.000 dinara prihvatljiv?

Novinari kažu da nije, Grad Subotica tvrdi da jeste

Branko M. Žujović

Analizirajući konkursnu dokumentaciju firme “Video kreativa tim”, koja je lane za medijski projekat “Sačuvaj sebe i druge” iz subotičke gradske kase dobila 2.500.000 dinara, naša redakcija je prošlog meseca otkrila da su Subotičani šminkanje i kostimiranje, u okviru ovog projekta, platili 320.000 dinara i to preduzeću “V Production” Vladana Stefanovića, vlasnika Televizije Subotica.

Budući da je Grad Subotica sa 50 odsto sufinansirao pomenuti projekat, vredan ukupno 5.000.000 dinara, ukupan trošak šminkanja i kostimiranja za 20 kratkih medijskih izveštaja “Video kreativa tima” iznosio je 640.000 dinara ili 32.000 dinara po prilogu od svega nekoliko minuta.

Kako Milan Šveljo, osnivač “Video kreativa tima” i Vladan Stefanović, vlasnik Televizije Subotica, na kojoj su, navodno, emitovani pomenuti medijski prilozi, ne žele našoj redakciji da dostave emitovane materijale, kako bismo proverili jesu li sagovornici i novinari zaista bili našminkani i kostimirani, obratili smo se subotičkoj gradskoj upravi koja je u ime Subotičana sufinansirala ovaj projekat.

Ispostavilo se da ni subotičkoj gradskoj upravi nisu dostavljeni nikakvi materijalni dokazi o emitovanju ovih priloga, poput CD-a ili drugih nosača video zapisa, već samo pisana potvrda Televizije Subotica da su prilozi iz pomenutog sufinansiranog projekta emitovani kod njih.

Naša redakcija je u međuvremenu pregledala emisije Televizije Subotica, dostupne na “Jutjubu” i u njima nije pronašla nijedan medijski prilog “Video kreativa tima”.

U odgovoru subotičke gradske uprave navedeno je, pored ostalog, da su troškovi kostimiranja, šminkanja i maskiranja opravdani u produkciji televizijskih programa i medijskih sadražaja.

Imajući u vidu da su ukupni troškovi šminkanja i kostimiranja u Šveljovom subotičkom projektu čak 640.000, od čega su Subotičani izdvojili polovinu novca, postavlja se pitanje da li se Gradska kuća, čija je medijska komisija lane odobrila ovaj projekat, sada krije iza uopštene formalno-pravne floskule.

Ovakvim odgovorom, Gradska kuća kao da zataškava suštinu problema, odnosno činjenicu da je u ime Subotičana iz gradske kase platila troškove navodnog šminkanja i kostimiranja novinara i njihovih sagovornika čak 320.000 dinara.

Medijsku komisiju u Subotici lane su činili: Mladen Bulut, Udruženje “Društvo novinara Vojvodine”, Milanka Popović, PROUNS i Jelka Mitrović kao samostalni stručnjak koja često u radu komisija učestvuje u ime PROUNS-a.

Među emisijama “Video kreativa tima” iz drugih gradova, koje su dostupne na “Jutjubu”, lako je primetiti da su posredi vrlo kratki medijski izveštaji sa terena. Među tim izveštajima nismo uočili nijednog kostimiranog ili našminkanog sagovornika ili novinara, pa se postavlja pitanje zbog čega je baš subotički projekat bio izuzetak.

Stojan Marković, dugogodišnji novinar i vlasnik nekoliko medija iz Čačka, koji je bio direktan svedok zloupotreba u radu medijskih komisija, za Subotičke.rs kaže da medijski prilozi sa terena nisu studijski nastupi ili dramske izvedbe i da, stoga, pomenuti projektni trošak šminkanja i kostimiranja sam po sebi nije prihvatljiv.

– U čemu je javni interes da se takva vrsta troškova pokriva? – pita Marković. – Ispada da, na osnovu Uredbe o državnoj pomoći, ja kao vlasnik novina ne mogu da priložim troškove štampanja ili distribucije lista kao projektni trošak, a neko može šminkanje. Čak i kada bismo prihvatili da se novinari i njihovi sagovonici na terenu zaista kostimiraju i šminkaju, postavlja se pitanje količine izdvojenog novca. U profesionalnim šminkernicama takva usluga bi koštala višestruko manje nego što je Grad Subotica platio. Na kraju krajeva, otkad se firme Vladana Stefanovića bave uslugama šminkanjanja i kostimiranja?

Marković kaže da suština projekata članove medijskih komisija često ne zanima, već da oni često odobravaju unapred određene projekte.

– Bio sam član jedne od medijskih komisija Ministarstva kulture. Gospođa koja je sa mnom bila u komisiji telefonom je, pred svima nama, zvala nekoga da ga pita koji projekat treba da podrži, a koji ne. Skandalozno je bilo što je za jednu radio-stanicu iz Novog Sada rekla da je “popravila odnos” sa gradonačelnikom i da će na gradskom konkursu dobiti novac. U tom trenutku, konkurs u Novom Sadu još uvek nije bio raspisan. Postavlja se pitanje kako je ona sve to znala – kaže Marković.

Baveći se subotičkim projektom “Video kreativa tima” Milana Švelja, naša redakcija je do sada anketirala sto sugrađana.

Nijedan od anketiranih nije odgledao nijedan Šveljov sufinansirani prilog, niti je za njegove priloge ikada ikada čuo, iako je Šveljo u narativnom finansijskom izveštaju naveo da je, zahvaljujući njegovom projektu, u našem gradu povećan nivo zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja ljudi.

Uz to, Šveljo je naveo da je njegovim projektom povećan nivo informisanosti Subotičana o, kako je doslovno napisao, neophodnosti preduzimanja konkretnih radnji radi očuvanja i unapređenja životne sredine i zdravlja ljudi.

Šveljo je na konkursima u Novom Sadu, Subotici, Apatinu i Somboru dobio oko 55.000 evra. Konkursna dokumentacija „Video kreativa tima“, do koje je naša redakcija došla, pokazuje da je sav prihod sa ovih konkursa Šveljo prebacio drugim organizacijama i firmama, među kojima je ogromna većina povezana sa medijskim konkursima, te da, kao što je slučaj u Subotici, nije prilagao dokaze o sredstvima koja je trebalo da obezbedi iz sopstvenih izvora, ni materijalne dokaze o snimljenim medijskim prilozima.

Naša potraga za projektnim prilozima „Video kreativa tima“, koje su Subotičani platili ukupno 2.500.000 dinara, biće nastavljena.

Ne postoji opravdanje za to što nam „Video kreativa tim“ i VTV d. o. o. Vladana Stefanovića, u čijem je vlasništvu Televizija Subotica, ne prosleđuju pomenuti projektni materijal koji su Subotičani platili.

Takođe, ne postoji ni valjano opravdanje za skrivanje subotičke gradske uprave iza uopštenih formalno-pravnih pokrivalica kojima želi da zaseni suštinsko pitanje ukupne cene navodnog kostimiranja i šminkanja aktera medijskih priloga „Video kreativa tima“ koje je naš grad papreno (su)finansirao.

Subotičke.rs, 6. maj 2022, foto: Piksabej






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *