Navigacija

Medijska komisija u Subotici ponovo bez predstavnika reprezentativnih novinarskih udruženja

Subotičkim medijskim komisijama godinama unazad dominiraju predstavnici GONGO organizacija i njima bliski „nezavisni stručnjaci“

Na zvaničnom sajtu subotičke gradske uprave danas je objavljeno rešenje gradonačelnika Stevana Bakića o imenovanju članova komisije, koja bi ove godine trebalo da podeli novac iz gradske kase namenjen sufinansiranju medijskih projekata.

Kao i proteklih godina, u komisiji nema predstavnika reprezentativnih novinarskih udruženja.

Sastav subotičke medijske komisije ove godine čine: Violeta Jovanov Peštanac, na predlog Udruženja “Društvo novinara Vojvodine”, koje nema veze sa istoimenim društvom koje deluje u okviru Udruženja novinara Srbije (UNS), zatim Marko Ivanić, naveden kao “nezavisni medijski stručnjak” i Erika Kabok, predstavnica Udruženja mađarskih novinara Vojvodine.

Ivanić je u Subotici naveden kao „nezavnisni medijski stručnjak“, iako je u radu medijskih komisija do sada često nastupao kao predstavnnik organizacije “ComNet” koja se dovodi u vezu sa Vladanom Stefanovićem, vlasnikom Televizije Subotica, čija su četiri preduzeća u zbiru, sa povezanim organizacijama, među najvećim dobitnicima konkursnih sredstava u Srbiji

Bivši predsednik Izvršnog odbora UNS-a, Petar Jeremić, za naš sajt je nedavno izjavio da je sa Ivanićem učestvovao u radu komisije Ministarstva kulture i informisanja koja je odlučivala o dodeli konkursnog novca radio-stanicama.

– Pored mene, u sastavu komisije bili su Petar Kočić iz Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“ i Marko Ivanić, tada predstavljen kao „nezavisni stručnjak“, iako se na konkursima, godinu dana ranije, pojavljivao kao predstavnik „ComNet“-a. Ivanić je u jednom trenutku bio izašao, a mi smo se izjašnjavali o projektima. Kada se vratio, oštro je skrenuo pažnju Petru Kočiću da se nije dobro izjasnio, primoravši ga da promeni svoju odluku i opredeli se za drugi projekat. Čak mu se prilično direktno i drsko obratio. To mogu da posvedoče ostali članovi ove komisije – rekao je Jeremić.

Podsetimo, među članovima medijske komisije u Subotici ni prethodnih godina nije bilo predstavnika reprezentativnih novinarskih udruženja.

Tako su 2021. godine subotičku medijsku komisiju činili: Mladen Bulut (Udruženje “Društvo novinara Vojvodine”), Milanka Popović (Profesionalno udruženje novinara Srbije) i Jelka Mitrović kao nezavisni stručnjak.

Godine 2020, članovi medijske komisije u Subotici bili su: Petar Kočić (Udruženje “Društvo novinara Vojvodine”), Vesna Bunijevac (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine) i Vanja Đekić kao ”nezavisni stručnjak”, o kojoj je naš sajt takođe pisao.

Godinu dana pre toga, 2019. godine, subotičku medijsku komisiju činili su: Ivica Šmit kao “nezavisni stručnjak”, iako i on sve vreme u radu medijskih komisija učestvuje kao predstavnik Stefanovićevih GONGO organizacija, kao što je Asocijacija radio-televizija Srbije, Biljana Selaković (Udruženje “Društvo novinara Vojvodine”) i Radojica Mali (RAB Srbija).

Subotičke, 4. maj 2022, foto: Piksabej« (Previous News)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *