Navigacija

Nepodnošljiva lakoća ćutanja

Grad Sombor, Opština Apatin, Vladan Stefanović i Milan Šveljo dužni su da nam odgovore na pitanja, zbog toga što posredi nije reč o njihovoj porodičnoj srebrnini, koja se testamentarno deli u krugu uže porodice, nego o novcu Subotičana i ostalih građana

Branko M. Žujović

Otkako su Subotičke.rs pokrenule serijal „Milioneri iz konkursnog blata“, kojim su ukazale na sukob interesa, u okviru kog novac na medijskim konkursima dodeljuju komisije sačinjene od predstavnika „gongo“ organizacija na čijem su čelu često vlasnici, direktori i urednici medija koji dobijaju najviše konkursnog novca, naišli smo na zid ćutanja glavnih aktera.

Grad Sombor odbio je da nam dostavi dokumentaciju koja se tiče prošlogodišnjeg projekta „Video kreativa tima“ Milana Švelja. Obavestili su nas o tome pisano, u „zaustavnom vremenu“ zakonom propisanog roka.

Od Opštine Apatin nismo dobili nikakav odgovor na pitanja koja smo im prosledili 21. marta, osim što nam je opštinski sekretar, Marko Đumić, 31. marta obećao da ćemo odgovor dobiti. Nakon toga više nije odgovorio ni na jedan od ukupno osam naših telefonskih poziva koji su usledili nakon što je zakonom propisani rok za odgovor opštine Apatin istekao.

O ovoj temi odbili su da govore Vladan Stefanović i Milan Šveljo koji takođe imaju zakonsku obavezu da javnosti obrazlože i opravdaju svoje javne prihode i kako su sredstva građana trošili.

Za sada, na primer, znamo da je Šveljo Stefanoviću od sredstava dobijenih na subotičkom konkursu platio 320.000 dinara za šminkanje i kostimiranje.

Znamo da su četiri Stefanovićeve firme na konkursima od 2015, zaključno sa 2021. godinom, inkasirale najmanje 1.211.591 evro, a da su, pritom, u komisijama često sedeli predstavnici organizacija sa kojima je Stefanović tesno povezan.

Znamo da su Stefanovićevim firmama konkursni novac dodeljivale komisije sačinjene od članova Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“ ili udruženja „ComNet“. Stefanović je zastupnik prvog, a osnivač, višegodišnji predsednik, te trenutno potpredsednik Upravnog odbora drugog pomenutog udruženja.

Predočili smo čitav niz imena koja se često ponavljaju u komisijama za ocenu medijskih projekata. Naveli smo tačne iznose koje su na medijskim konkursima dobijale organizacije članova komisija.

Stefanović je, na primer, 2018. godine bio član komisije koja je dodelila novac organizaciji izvesne Vanje Đekić. Đekićeva je, u više navrata, bila član komisija koje su Stefanovićevim firmama dodeljivale novac.

Pored ostalog, Đekićeva je 2020. godine bila član subotičke komisije koja je Stefanovićevim firmama dodelila ukupno 8.900.000 dinara, da bi u Temerinu, 2021. godine, Đekićeva u tamošnjoj komisiji predstavljala Stefanovićev savez udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

Ove i mnoge druge informacije i činjenice, koje smo do sada objavili, otvaraju ključna pitanja. Kako se do ovakvog sistema raspodele državnog novca došlo i ko iza tako očiglednog sukoba interesa, zapravo, stoji ili čak profitira?

Grad Sombor, Opština Apatin, Vladan Stefanović i Milan Šveljo dužni su da nam odgovore na pitanja, zbog toga što posredi nije reč o njihovoj porodičnoj srebrnini, koja se testamentarno deli u krugu uže porodice, nego o novcu Subotičana i ostalih građana.

Jedino detaljnim uvidima u projekte, ugovore i njihova pravdanja moći ćemo da ispratimo početne tragove novca i makar naslutimo njegove pravce.

Danas se povodom skandalozne zvanične odluke Grada Sombora da našoj redakciji uskrati dokumentaciju oglasilo Udruženje novinara Srbije. Nadam se da će to učiniti još novinarskih udruženja, medijskih organizacija i naročito državnih organa.

To, naprosto, ne može tako.

Našoj redakciji u međuvremenu je stigao zvanični odgovor Opštine Apatin u vezi sa zahtevom naše radakcije. Obavešteni smo zvanično da poverljiva dokumenta privatnih preduzeća ne mogu da nam dostave. Obrazlažući svoju odluku, sekretar Marko Đumić naveo je Zakon o zaštiti podataka i Zakon o zaštiti poslovne tajne.

Subotičke.rs, 7. april 2022.« (Previous News)
(Next News) »Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *