Navigacija

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od 1.200.000 evra, od 2018. do prošle godine na pomenutim konkursima inkasiralo 46.118 evra

Branko M. Žujović

Sudeći prema podacima Agencije za privredne registre (APR), udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, bavi se edukacijom mladih i produkcijom medijskih sadržaja.

Izgleda da produkcija medijskih sadržaja ovom udruženju ide bolje, pa je na 7 republičkih, pokrajinskih i gradskih konkursa u Subotici ova organizacija od 2018, zaključno sa prošlom godinom, dobila 46.118 evra namenjenih medijima.

Podaci APR-a svedoče da je udruženje „Plej“ povezano sa firmama „V Production“, Radio Subotica i VTV d. o. o. Vladana Stefanovića, koji je Veselinov brat.

Ove firme su, zajedno sa Magazinom „Dani“, koji je takođe u vlasništvu Vladana Stefanovića, proteklih godina na medijskim konkursima dobile više od 1.200.000 evra. O tome svedoče podaci koje je prikupio Centar za održive zajednice, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Bivši predsednik „Pleja“ član medijskih komisija

Međutim, tu se priča o udruženju „Plej“ i medijskim konkursima ne završava.

Na čelu ovog udruženja do 2018. godine, kada je bio angažovan na Stefanovićevoj Televiziji Subotica, bio je Bojan Nikolić. Nikolićevo ime se poslednjih godina pojavljuje u komisijama za ocenjivanje medijskih projekata.

U pomenutim komisijama, Nikolić je ponekad predstavljen kao samostalni medijski stručnjak, a ponekad kao predstavnik medijskih udruženja na čijem je čelu Vladan Stefanović, kao što je Savez udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

Nikolić je 2020. godine, kao član medijske komisije, odlučivao o dodeli javnog novca Stefanovićevoj firmi VTV u Bečeju, gde je ova dobila 2.000.000 dinara. Pored Nikolića, bečejsku komisiju pomenute godine činili su Violeta Jovanov Peštanac ispred Stefanovićevog udruženja „ComNet“ i Vesna Bunijevac, kao predstavnica Asocijacije elektronskih medija Vojvodine. 

Početkom juna prošle godine, Nikolić je osnovao firmu „BN Video Production“.

U kraćem telefonskom razgovoru, Nikolić nam je saopštio da nije u mogućnosti da razgovara, zato što, kako je rekao, upravo putuje u inostranstvo, ali će se, dodao je, našoj redakciji, svakako, javiti do utorka, kako bi odgovorio na naša pitanja u vezi sa njegovim učešćem u radu konkursnih komisija, udruženju „Plej“ i novoosnovanoj video produkciji.

Veselin Stefanović potpisnik na fakturi bratovljeve firme „V Production“

Vladan Stefanović nije odgovorio na pitanja naše redakcije u vezi sa medijskim projektima udruženja „Plej“. Ime njegovog brata Veselina, u svojstvu izdavaoca računa, vidljivo na fakturi koju je „V Production“ Vladana Stefanovića izdao „Video kreativa timu“ Milana Švelja 1. septembra prošle godine.

Podsetimo, reč je o računu za šminkanje i kostimiranje u iznosu od 320.000 dinara, što je deo od ukupno 2.500.000 dinara koje je Šveljova firma dobila na subotičkom medijskom konkursu prošle godine.

Prema podacima Centra za održive zajednice, Srbija je od 2018. do prošle godine za medijske projekte obezbedila 85.435.228 miliona evra.

Godinama sastave komisija za dodelu medijskog novca čine mahom predstavnici „gongo“ organizacija pod kontrolom vlasnika, direktora ili urednika medija koji na konkursima dobijaju najviše novca ili sličnih organizacija.

Iz predočenog primera udruženja „Plej“ saznajemo da značajne sume konkursnog novca odlaze i organizacijama koje su na drugačije načine povezane sa najvećim dobitnicima novca na konkursima.

Da li je to u javnom interesu i da li je pomenutih 46.118 evra zanemarljiv iznos?

Ukoliko jeste, Veselin Stefanović je sa svojim udruženjem medijsko bilo bez kog subotičko informisanje ne kuca isto. Pokrajinsko i republičko, da ne pominjemo.

Subotičke.rs, 11. april 2022.






Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *