Navigacija

Čungćing: Metropola vrtoglavih ekonomskih pokazatelja

Grad sa preko 28 miliona stanovnika, bruto domaćim proizvodom od preko 183 milijarde dolara i višegodišnjim uzastopnim privrednim rastom od 13 odsto godišnje proizvede 42 miliona lap-top računara i dva miliona vozila

Branko Žujović

Ekonomski posmatrano, Čungćing je goropad. To je jedan od najznačajnijih kineskih ekonomskih motora. Metropola sa više od 28 miliona stanovnika (šire gradsko okruženje broji preko trideset miliona ljudi), nalazi se na obalama reka Jangce i Đaling. Administrativno, Čungćing je jedan od četiri kineska grada pod direktnom kontrolom centralne vlade. Preostali takvi gradovi su Peking, Šangaj i Tijenđin.

Prestonica automobilske industrije

Čungćing je najveća proizvodna baza motornih vozila i motocikala u zapadnoj Kini. Vodeće kompanije, poput „Čangan“ grupe, „Ćing Ling motorsa“ i „Sinoturka“ u ovom gradu godišnje proizvedu neverovatna dva miliona vozila.

Godine 2012, Čungćing je privukao 10,6 milijardi dolara stranih investicija. Od 500 najvećih i najznačajnijih svetskih kompanija, u gradu je prisutno 225. Godinama unazad, grad je imao stopu ekonomskog rasta od 13 odsto. Bruto domaći proizvod gradskog područja je milijardu sto miliona juana, odnosno preko 183 milijarde dolara.

Proizvedu 42 miliona lap-top računara

Verovali ili ne, u Čungćingu su 2012. godine proizvedena 42 miliona lap-top računara. Vrednost izvezenih lap-topova te godine dostigla je 12,5 milijardi dolara. Broj komada računarske opreme, štampača i monitora, koji su proizvedeni u Čungćingu dostigao je 60 miliona komada. Informatički sektor ima udeo od 17 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Čungćinga.

I to nije jedini rekord. Sa dužinom od 55,5 kilometara i 39 stanica, linija 3 gradske podzemne železnice u Čungćingu spada među najduže na svetu. Prema više relevantnih izvora, među kojima su neke od svetskih agencija i elektronska enciklopedija „Vikipedija“, ova linija je najduža jednotračna gradska pruga ne samo u Aziji, nego i u svetu. Od ove godine, gradski metro ima četiri linije i ukupnu dužinu koloseka od 143 kilometra.

Polazna tačka železničkog Puta svile

Železnički značaj Čungćinga ne završava se u granicama gradskog područja. Ovaj grad je jedna od najvažnijih tačaka na železničkom Putu svile. Železnički pravac Čungćing – Sinđang – Evropa jedan je od najperspektivnijih na svetu. Godine 2012. ovim železničkim pravcem prošlo je više od hiljadu kompozicija sa više od 37 hiljada kontejnera. Roba proizvedena u Čungćingu sada može da se transportuje do Evrope Putem svile kroz zaleđe centralne Azije, preko grada Alašankou i Rusije sve do centralne Evrope i Nemačke.

Put svile nije jedini strategijski pravac nadiranja roba i usluga iz Čungćinga ka svetu. U gradu je prisutno 109 najznačajnijih špediterskih kompanija, koje su u 2012. godini, uglavnom preko Šendžena i drugih primorskih gradova, prevezle 7,22 miliona tona robe, odnosno 430 hiljada kontejnera, uz godišnji rast transporta od 8,6 odsto.

Čungćing je najznačajniji finansijski centar gornjeg toka reke Jangce. Tokom 2012. godine, depoziti i kreditni plasmani porasli su 2,9, odnosno 3,1 put u odnosu na period od pre pet godina. U gradu je 520 inovativnih finansijskih ustanova koje raspolažu kapitalom od oko sto milijardi juana.

U gradu je jedna od najznačajnijih luka u unutrašnjosti Kine. Rekom Jangce brodovima se lako stiže do klisure Tri lepotice, Vuhana, Nanđinga i Šangaja.

Gradsko područje Čungćinga širi se brzinom od oko 137 hiljada kvadratnih metara dnevno. Dnevno se u Čungćing doseli oko 1.300 ljudi.

Bruto domaći proizvod nove privredne zone Ljangđang, jedne od osam privrednih i tehnoloških zona u gradu, 2012. godine iznosio je 150 milijardi juana, odnosno oko 25 milijardi dolara.

Nominalni bruto domaći proizvod grada 2011. godine iznosio je nešto više od bilion juana, odnosno 158,9 milijardi dolara.

Vrtoglavo, zar ne?

Kineski međunarodni radio (CRI), 22. oktobar 2014.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *