Navigacija

RT Balkan istražuje: Incident na Horgošu izazvale krijumčarske bande migranata?

Pretprošlog četvrtka upravo je u Horgošu održan skup građana koji su zahtevali aktivno prisustvo policije u selu, uklanjanje nelegalnih migrantskih kampova i garantovanje bezbednosti

Branko M. Žujović

Indicenti u Horgošu morali bi da posluže kao jedno od poslednjih upozorenja na prisustvo kriminalnih struktura među migrantima.

Nakon što su sinoć i tokom cele noći društvenim mrežama munjevitom brzinom deljeni simci migranata naoružanih automatskim oružjem u selu Horgoš, kao i snimci na kojima se čuje njihov obračun, koji je bezmalo podsećao na ratna dejstva, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je, nakon pretrage terena koja je nastavljena i danas, uhapšeno više od 600 migranata.

Saopšteno je i da je u Policijsku upravu u Kikindi, u čijoj se područnoj nadležnosti nalazi Horgoš, privedeno više lica za koja se sumnja da su povezana sa noćašnjom pucnjavom, a da je na licu mesta zatečeno šestoro migranata od kojih je jedan dvadesetogodišnjak imao dve prostrelne rane.

Već prve zvanične informacije, dobijene jutros od MUP-a, potvrdile su ono što su svi još sinoć mogli lako da pretpostave: da su se na području Horgoša sukobile dve grupe migranata. 

Prema nedavnom izveštaju subotičke Panon televizije, koja program emituje na mađarskom jeziku, u Horgošu, pograničnom selu koje broji oko 4.000 stanovnika među kojima je veliki broj pripadnika mađarske manjine, trenutno boravi nekoliko hiljada migranata.

Najveći migrantski kamp na području Horgoša nalazi se sa desne strane auto-puta koji od istoimenog graničnog prelaza vodi ka Beogradu.

Kada u vidu imamo toliku koncentraciju migranata koji na nezakonit način, a pritom organizovano prelaze srpsko-mađarsku granicu, pojava bandi, u čijoj režiji se prelasci granice dešavaju, postaje „prirodna“ pojava.

Videlo se to i po dva oružana incidenta koja su se letos dogodila u subotičkoj šumi na području naselja Makova sedmica, uz samu granicu sa Mađarskom, kada su se takođe sukobile krijumčarske bande.

Autor ovih redova tada je obišao područje sukoba i u razgovoru sa meštanima koji tamo žive saznao da su letos, samo na području Makove sedmice, postojala najmanje tri ilegalna migrantska kampa.

Reagovanje „Post-festum“

Policija je do sada na ove sukobe reagovala „post-festum“, pretragama terena i hapšenjima koja su u medijima poprimala teatralne forme, poput kadrova sa desetinama migranata koji kleče, ali ta vrsta pristupa, sudeći prema obračunu u Horgošu, nije donela rezultate.

Građani, sa druge strane, strahuju i očekuju sistematske i preventivne akcije policije koje bi trebalo da spreče ratne scene koje smo videli u Horgošu.

Pretprošlog četvrtka upravo je u Horgošu održan skup građana koji su zahtevali aktivno prisustvo policije u selu, kontrolu taksista, uklanjanje nelegalnih migrantskih kampova i garantovanje bezbednosti.

Nedelju dana kasnije, zahtevi meštana Horgoša pokazali su se više nego opravdanim, a iza ovih zahteva pomalja se sasvim logično pitanje: da li policija u potpunosti kontroliše pogranični pojas?

Nelagoda i strah

Razumno je, takođe, pretpostaviti da je migrant, snimljen na trotoaru sa automatskim oružjem, svakako smatrao da tuda naoružan može da prođe, što navodi na niz dodatnih pitanja.

Nezvanične informacije, koje mogu da se čuju u Somboru, Subotici i Horgošu, pominju spregu lokalnih kriminalaca sa migrantskim bandama i taksistima.

Stanovnici Subotice i Horgoša cele ove godine osećaju nelagodu i strah, zbog očiglednog prisustva krijumčarskih bandi migranata. Nekada omiljeno izletište Subotičana, šuma koja se desetinama hektara prostire duž granice sa Mađarskom, danas je neka vrsta zabranjene zone u koju se nerado zalazi.

Na koncu, valja istaći još jednu važnu činjenicu. Značajan broj teorista, odgovornih za napade u Madridu, Vircburgu i Parizu, ali i još nekim evropskim gradovima, prošla je svojevremeno preko Horgoša i Kelebije.

Pomenimo samo imena Abdelmadžida Bušara koji je učestvovao u napadu na Madrid, Abdelhamida Abauda, glavnog organizatora napada u Parizu, ili Ajuba el Kazanija koji je napao putnike u vozu koji se kretao od Amsterdama ka Parizu.

Noćašnji obračun migrantskih bandi u Horgošu predstavlja drastičan poziv da se pitanje bezbednosti građana Srbije i samih migranata reši sistemski i temeljno, uz odgovore i rešavanje ključna pitanja u vezi sa kriminalom povezanim sa migrantima kojih će, u suprotnom, biti sve više.

RT Balkan, 25. novembar 2022.



(Next News) »



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *