Navigacija

Abonenti evropske budućnosti

Foto: Piksabej, grad budućnosti

Ne dovodeći u pitanje kredibilitet rang liste „Evropski gradovi i regioni budućnosti“, na kojoj se Subotica našla ponovo, ovoga puta na šestom mestu po „efikasnosti troškova“, važno je znati da je posredi plaćeni aranžman ostvaren u saradnji sa izdanjem „FDI intelidžens“, a ne sa dnevnim listom „Fajnenšel tajms“

Branko M. Žujović

S vremena na vreme, mediji nas u ovo doba godine izveste da su se neki od srpskih gradova našli na rang listama zbirno nazvanim “Evropski gradovi i regioni budućnosti”. Istini za volju, mediji u tim izveštajima kao nosioca pomenutog projekta ne navode baš uvek izdanje „FDI intelidžens“ („FDI Intelligence“), koje ga inače sprovodi, nego sugerišu da iza svega stoji čuveni list “Fajnenšel tajms” („Financial Times“).

Subotica se više puta tokom proteklih petnaestak godina našla na rang listama evropskih gradova budućnosti „FDI intelidžensa“ koji je jedno od izdanja kompanije “Fajnenšel tajms LTD”, uz istoimeni i znatno čuveniji dnevni list.

Ove godine, na primer, naš grad zauzeo je šesto mesto na pomenutoj listi u konkurenciji malih gradova, prema kriterijumu efikasnosti troškova. Što se tiče promocije Subotice u poslovnom svetu, to je sjajno.

Nije sjajno to što Subotičani, zajedno sa ostalima, po ko zna koji put nisu obavešteni da je posredi komercijalni aranžman sa pomenutim izdanjem kompanije “Fajnenšel tajms LTD”, a da je istovetan naziv uglednog dnevnog lista, koji sa rang listama nema nikakve veze, medijski upotrebljen kao maskirovka kako bi čitava ta stvar u javnosti stekla neophodnu specifičnu težinu.

Da je to tako, svedoči cenovnik „FDI intelidžensa“. U delu cenovnika za 2023. godinu, koji se odnosi na reklamiranje u šest dvomesečnih štampanih izdanja pod paskom portala Fdiintelligence.com, navedeno je šta sve oglašivač dobija.

Cenovnik „FDI intelidžensovih“ štampanih dvomesečnih izdanja za 2023. godinu

Pored navedenih pogodnosti, oglašivačima su na raspolaganju i dva do tri “specijala”, od kojih je najznačajniji onaj nazvan “Evropski gradovi i regioni budućnosti” koji pomenuti britanski izdavač štampa svake godine u dvomesečniku za februar i mart.

Zakup cele stranice u dvomesečniku 2023. godine koštao je 7.735 funti, a polovine 4.083. Za duplericu je bilo potrebno izdvojiti 15.470, a za unutrašnju prednju “koricu” 8.480 funti (za istovetnu duplericu 16.249 funti).

Kada se pre četiri godine Subotica sa svojom privrednom zonom našla na jednoj od rang listi koje pravi „FDI intelidžens“, razmenio sam nekoliko imejlova sa Kortni Fingar, tadašnjom urednicom portala Fdiintelligence.com.

Kortni Fingar mi je napisala da je cenovnik njihovih usluga javan i da izdanje na čijem je čelu nema obavezu da deli informacije u vezi sa privatnim ugovorima sa svojim klijentima. U nastavku svog imejla, prenela mi je poruku Angusa Kušlija, direktora specijalnih izdanja kompanije „Fajnenšel tajms LTD“.

Dobrti stari Angus saopštio mi je da je štampani dodatak, u okviru kog su objavljene rang liste evropskih gradova i regiona budućnosti, podržalo nekoliko srpskih organizacija, ali da je dodatak, uprkos toj činjenici, nezavisno napisan, proizveden i distribuiran od strane “FDI intelidžensa” kao dela kompanije “Fajnenšel tajms LTD”.

Ne dovodeći u pitanje kredibilitet rang liste evropskih gradova i regiona budućnosti u aranžmanu „FDI intelidžensa“, smatram da je, ipak, važno znati da je posredi plaćeni komercijalni aranžman. Mediji koji o rang listama „FDI intelidžensa“ izveštavaju, tu okolnost morali bi da navedu u svojim izveštajima.

Sasvim je u redu da potencijalni ulagači širom sveta čitaju o Subotici i drugim našim gradovima, sasvim je u redu i da takve promotivne sadržaje neko odavde plati, ali je, takođe, u redu da javnost bude obaveštena o svim važnim detaljima, tim pre što se te iste rang liste kod kuće ponekad upotrebljavaju za autopromociju i samohvalu.

Jedno je interpretacijom vesti udesiti da izgleda kako smo za čuveni dnevni list „Fajnenšel tajms“ grad svetle evropske budućnosti, a sasvim je nešto drugo pošteno navesti da su te liste deo komercijalnog paketa.

Oni koji prate pisanje dnevnog lista „Fajnenšel tajms” lako će uočiti nepremostiv jaz između izveštavanja tih novina o Srbiji i laskanja isporučenih u specijalizovanom sestrinskom, pritom čisto komercijalnom izdanju.

Cenovnik „FDI intelidžensovih“ dvomesečnih izdanja za 2023. godinu

Baš nekako u vreme kada su rang liste evropskih gradova budućnosti za ovu godinu formirane u Londonu, novine “Fajnenšel tajms” objavile su komentar u kom je navedeno da je Srbija eklatantan primer kandidata koji ne ispunjava uslove za članstvo u Evropskoj uniji, pored ostalog, po pitanju ekonomskih standarda.

Kako se u taj eklatantan primer uklapaju brojni srpski gradovi sa rang listi evropskih gradova budućnosti godinama i decenijama unazad, ali i obratno, trebalo bi da objasne urednici i novinari izdanja „FDI intelidžens“, redakcije „Fajnenšel tajmsa“ i menadžeri kompanije „Fajnenšel tajms LTD“ koji to, razume se, nikada neće učiniti.

Ukoliko imenicu Subotica ukucate u pretraživač na sajtu lista „Fajnenšel tajms“, dobićete devet rezultata. Najsvežiji je star četiri godine.

Nijedan ne govori o Subotici kao gradu bilo kakve, pa ni evropske budućnosti.



(Next News) »



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *