Navigacija

Samit G20 u Hangdžou kao prekretnica i generator svetskog privrednog rasta

U Hangdžou, glavnom gradu kineske provincije DŽeđang, četvrtog i petog septembra biće održan Samit lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20). Kinesko domaćinstvo samitu umnogome je specifično. Pored lidera G20, skupu će prisustvovati i predstavnici nekih zemalja u razvoju. Počasni gosti skupa biće Egipat i Kazahstan, uz Čad koji predsedava Afričkom unijom, Senegal koji je jedan od glavnih kineskih oslonaca u Africi i Laos, u svojstvu zemlje koja predsedava Organizacijom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Valja podsetiti da članice G20 obuhvataju 85 odsto svetske ekonomije, više od 80 odsto svetske trgovine i oko dve trećine svetske populacije.

Temperaturu interesovanja svetske javnosti uoči samita podigla je najava susreta ruskog predsednika Vladimira Putina sa američkim kolegom Barakom Obamom u Hangdžou, što je pre samo godinu dana bilo nezamislivo, ali i pomalo neočekivana kandidatura Kanade za učlanjenje u Azijsku infrastrukturnu investicionu banku (AIIB), osnovanu na incijativu i pod patronatom Kine. U AIIB-u su se tako našle praktično sve vodeće privrede sveta, osim SAD i Japana.

Samit G20 dolazi nakon moralne i diplomatske pobede Kine u sporu sa Filipinima u vezi ostrva u Južnom kineskom moru. Većina čovečanstva stala je uz kineski stav da u rešavanju sporova u regionu Južnog kineskog mora i jugoistoka Azije uopšte treba da učestvuju zemlje regiona, kroz pregovore i konsultacije, bez uplitanje trećih strana, naročito onih koje dolaze van regiona. Iako je međunarodna arbitraža formalno presudila u korist Manile, stav Kine po ovom pitanju odneo je očiglednu prevagu u svetu koji je, očigledno, sve umorniji od sukoba i nesporazuma.

Posmatrano iz Evrope, Samit G20 održava se nakon „bregzita“. Dejvid Goset, direktor akademije „Sinika Europea“ pri Kinesko-evropskoj međunarodnoj poslovnoj školi, u autorskom članku objavljenom u „Hafington postu“ navodi da niko u vreme održavanja samita u Hangdžou neće znati kakvi će biti uslovi i dinamika novog trougla: Kina – Evropska unija – Velika Britanija. Uopšte uzevši, ovogodišnji Samit G20 održava se u atmosferi zaoštrenih sukoba. U Siriji eskalira rat koji je za pet godina odneo više od trista hiljada, raselio oko osam i u izbeglištvo nagnao pet miliona ljudi. Goset je rat u Siriji označio kao „nuspojavu arapskog proleća“.

Pored sporova koje Kina ima u Južnom, ali i Istočnom kineskom moru, tu je namera Južne Koreje da razmesti američki antiraketni sistem THAAD na Korejskom poluostrvu, sukob na istoku Ukrajine, privredni izazovi i teškoće sa kojima se suočavaju Brazil, Južna Afrika i Rusija, sankcije Evropske unije Rusiji.

Očigledno je da će Kina u Hangdžou pokušati da doprinese svetskoj stabilnosti, kao uslovu vlastitog, ali svetskog ekonomskog napretka. Prošlogodišnji kineski privredni rast od 6,7 odsto činio je oko trideset odsto svetskog ekonomskog rasta. Međuzavisnost kineske i svetske privrede postala je neraskidiva.

Inovirati, inovirati i samo inovirati

Kina je kao domaćin ovog važnog skupa istakla četiri cilja koja se ne tiču svetskih razmirica: inovativni model rasta, efikasno globalno finansijsko i ekonomsko upravljanje, vitalna međunarodna trgovina i investicije i međuzavisni razvoj.

Istraživači Evropskog instituta za azijske studije, tako, smatraju da će Samit G20 u Hangdžou ponuditi veliku priliku Kini i Evropskoj uniji da pokrenu nove pristupe ekonomskom rastu.

Prema rečima Hana Dekejsera, programskog koordinatora pomenutog instituta, koje prenosi „Čajna dejli“, u uslovima slabog svetskog ekonomskog oporavka i viška političke neizvesnosti, lideri 20 najvećih ekonomija sveta trebalo bi da pokušaju da izvuku globalnu ekonomiju iz zamke niskog rasta. On kaže da Kina i Evropska unija, premda suočene sa različitim ekonomskim izazovima, tragaju za sličnim rešenjima. Dok Kina pokušava da preusmeri ekonomski rast od modela vođenog izvozom ka modelu zasnovanom na potrošnji, Evropa se bori da oživi privredu, zamrlu nakon globalne finansijske krize. Po Dekejseru, obe strane traže inovacije, investicije u infrastrukturu i žele da ostvare novu industrijsku revoluciju.

Zbog toga su ključni pojmovi Samita G20, po Dekejseru, stvaranje inovativne, okrepljene, međusobno povezane i inkluzivne svetske ekonomije. Dve strane, po njemu, mogu doprineti stvaranju multilateralne platforme za pronalaženje konstruktivnih načina za rešavanje trgovinskih sporova.

Jedan od glavnih problema koji tište Evropljane jesu viškovi u sektoru proizvodnje čelika, ističe Dekejser, napominjući da je Kina saopštila da po ovom pitanju pre treba kriviti spor ekonomski rast, nego globalnu trgovinu. Kina i Evropska unija su se dogovorile da osnuju bilateralnu radnu grupu za čelik u Pekingu, ranije ove godine. To je neka vrsta platforme za održanje debate, diskusije i praćenje odluka u vezi sahiperprodukcijom čelika, kaže Dekejser. Po njegovom mišljenju, kada platforma uspe u rešavanju trnovitog spora u vezi proizvodnje čelika, taj pristup možedalje da se primenjuje u sličnim sporovima među drugim zemljama i regionima.

Aksel Goetals, direktor Evropskog instituta za azijske studije, ističe važnost postojanja namere da se ide ka novim inovativnim konceptima. On kaže da je došlo vreme da Evropska unija i Kina pokrenu nove pristupe. Uzimajući globalne viškove za primer, Goetals kaže da ovo pitanje može da se protumači kao usmerenost na kvantitet. To po njemu donosi populizam, a kratkoročna populistička vizija trebalo bi da bude zamenjenadugoročnom vizijom kvaliteta.

Imajući u vidu da Kina menja model rasta od kvantitativnog ka kvalitativnom, a Evropa pokušava da pronađe bolji kvalitet života ljudi, Goetals predlaže da obe strane koriste platformu G20 za promenu globalne usredsređenosti sa kvantiteta na kvalitet.

„Mislim da je to novi pristup koji treba da donese G20“, rekao je on, dodajući da se Kina i Evropska unija dopunjuju po tom pitanju.

Očekivanja na Bliskom istoku

Eksperti na Bliskom istoku, koji je najteže pogođen krizom, takođe vide priliku da samit u Hangdžou doprinese, kako kažu, oživljavanju i preoblikovanju svetske privrede koja je u poslednje vreme pogođena usporenjem rasta. Na Bliskom istoku privredni rast vide kao jednu od brana porastu terorizma.

Kina Samit G20 vraća na pravi put i obnavlja prvobitne ciljeve G20. Ti ciljevi podrazumevaju da su ekonomska saradnja i razmena odvojene od nivoa političkih odnosa, izjavila je za agenciju „Sinhua“ Đa Helmi, šefica Egipatsko-kineske privredne komore. 

Ona ističe da Kina traži otvorenost prema svetu, uključujući Afriku, arapski svet, Bliski istok i druge zemlje, dodajući da Afrika i zapadne zemlje trenutno idu na istok, prema Kini, što odražava uspeh kineskog ekonomskog iskustva kao model koji se prati globalno.

„Kina iscrtava novu ekonomsku kartu sveta u veoma kritičnom vremenu. Svet pati i ekonomskizbog terorizma, ratova i građanskih sukoba, napominje Đa Helmi, dodajući da ovogodišnji samit ima za cilj da oslobodi svet od, kako ona kaže, starih stagnacija ekonomske politike koja obuhvata dominaciju i politički zasnovana favorizovanja. Mahmud Allam, bivši ambasador Egipta u Kini, istakao je da Samit G20 pod kineskim predsedavanjem dolazi osam godina nakon svetske finansijske krize, usred svetske ekonomske recesije i pada svetske trgovine koji utiču na stope rasta, naročito u državama u razvoju.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), stopa svetskog privrednog rasta opala na 2,4 odsto u 2015. u poređenju sa 4,8 u 2011. godini.

„Svet je danas treba da shvati potrebu za međusobnom ekonomskom saradnjom. Svetsku privredu treba da bude inkluzivna, a ne ekskluzivan privatni klub koji okuplja samo jake ekonomije“, rekao je bivši diplomata „Sinhui“.

„Kao zemlja koja predsedava G20, druga po veličini ekonomija sveta i velika zemlja u razvoju, Kina je u stanju da odigra ulogu medijacije između zemalja u razvoju i razvijenih zemalja, da se postigne pravednija formula u svetskim ekonomskim odnosima“, naglasio je Allam.

Tokom prve državne posete Egiptu, kineski predsednik Si Đinping je održao govor u sedištu Arapske lige u Kairu, gde je naglasio razvoj kao ključ za rešavanje bliskoistočnih problema.

„Rast terorističkih aktivnosti Islamske države neće biti zaustavljen drugačije, osim kroz razvoj i stvaranje novih radnih mesta. Nezaposlenost i siromaštvo su dva osnovna faktora za rast terorizma u ovom regionu“, izjavio je za kineske medije Ahmed Kandil, ekspert za Aziju i šef Programa energetskih studija Centra za političke i strateške studijena Al-Ahram. On ističe da samo razvoj može delovati kao „snažan zid“ protiv porasta terorizma u celini, dodajući da se nada da će Samit G20 podstaći podršku razvoju haotičnog Bliskog istoka.

„Egipat ima velike razvojne projekte, posebno u vezi Sueckog kanala. Verujem da ovi projekti mogu da se integrišu sa inicijativom za uspostavljanje ekonomskog pojasa duž Puta svile“, rekao je Kandil.

Svet želi stabilnost i održiv razvoj

Slične ocene i očekivanja od Samita G20 u Hangdžou čule su se i u drugim krajevima sveta. U Indiji se, tako, čuju glasovi da bi samit mogao da ubrizga novu energiju BRIKS-u, čiji će se lideri sastati sredinom sledećeg meseca. Zemlje ASEAN-a takođe merkaju svaku priliku za razvoj, strahujući da bi mogle dabudu zahvaćene snažnijim talasima terorizma. Očekuje se i uticaj samita na dalji rad i razvoj MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih organizacija.

Glas SAD na ovogodišnjem Samitu G20, po definiciji, biće veoma važan. To je razumljivo, jer je reč o vodećoj sili sveta. Neizvesnost tamošnjih izbora i kraj mandata Baraka Obame Ameriku na neki način guraju u drugi plan. Njen glas će se čuti, ali intonacija neće odslikavati glavne vizije samita.

Većina u svetu očigedno vapi za atmosferom izvesnosti, stabilnosti, saradnje i snažnijeg, a izgleda i pravdenijeg, održivog razvoja.

Kineski međunarodni radio/NSPM, 3. septembar 2016.

Poveznice:

http://www.chinadaily.com.cn/business/2016hangzhoug20/2016-08/30/content_26641947.htm

http://www.chinadaily.com.cn/business/2016hangzhoug20/2016-08/30/content_26644160.htm

http://www.chinadaily.com.cn/business/2016hangzhoug20/2016-08/30/content_26637512.htm

http://www.chinadaily.com.cn/business/2016hangzhoug20/2016-09/01/content_26662652.htm

http://www.chinadaily.com.cn/business/2016-08/30/content_26640352.htm

http://www.thehindu.com/opinion/op-ed/hangzhou-g20-summit-what-to-expect/article9045643.ece

http://www.huffingtonpost.com/david-gosset/the-2016-g20-hangzhou-sum_b_11692732.html


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *